tisdag 30 mars 2010

Hamburgare hemma måste bli hemburgare med tillbehör

Man kan ju inte slänga en pannbiff i ett hamburgerbröd och kalla det för hamburgare - heller inte kalla det för pannbiff i bröd..
Mitt förslag blir således "hemburgare"!

Hamburgare blir hemburgareNär vi ändå är inne på ämnet:

Två frågor till er läsare - brödet på bilden är köpt, det är lite pinsamt.. Jag har provat flera hemburgare med olika hembakta hamburgerbröd men inte hittat det där fluffiga rätta. Här behövs hjälp, vi kan väl lika gärna uppfinna ett korvbröd på samma gång!
Den andra frågan - pommes frites och andra potatisprodukter man ska ha till.. Vissa säger fast potatis och andra mjölig, vad tycker du?
Klyftpotatisen på bilden blev kanongod men ville mosas sönder även om det var fast potatis.

12 kommentarer:

chribbe sa...

Jag har också kallat det hemburgare :) Som bröd fungerar sgs vilket hembakat bröd som helst -- det är en del av charmen med hemburgare tycker jag.

Pommes har jag gjort med mjölig potatis, men har inte märkt väsentlig skillnad till fastare sorterna. Poängen är väl att göra pommes på rätt sätt, med två friteringar.

PrisXtra sa...

Enligt Heston Blumenthal som är en av världens allra bästa kockar ska man använda Bintje till pommes frites. Dessutom ska de först lufttorkas i en speciell vacumtorkare och sedan friteras två gånger för att bli perfekta.

För hemmabruk fungerar nog dubbelfriteringen även utan torkning först.

Lena sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lena sa...

Hemburgare var ett bra ord!
Jag har funderat på egna hamburger- o korvbröd en längre tid men letat på nätet efter recept för att någon annan ska ha provbakat först. De recept du provat, är detta något liknande:
http://www.hembakatbrod.se/hamburgerbrod-2877407
Här är ytterligare ett som jag lurat på:
http://www.recepten.se/recept/hamburgerbroed.html
Det svåra är väl fluffigheten?

Jag tröttnade på hamburgerdressing och bytte mot Ajvar och det var det bästa jag gjort! Så gott!

Lena sa...

Kan det förresten funka med Manitoba Cream? Har inte bakat med det än så jag vet inte hur det uppför sig.

Anonym sa...

Chribbe: Du har rätt där om charmen :)

Chribbe & Prisextra: Gillar era potatiskunskaper! Tack :)

Lena: Bra länkar - skall provas både med och utan MTC-mjöl!
Det där med dressing är intressant, jag tänker ofta att lite ketchup och tomater ändå bygger det där blöta.. Så är ju själva hemburgaren saftig... Men här ligger det nog i att jag inte är så såsig av mig alltid.
Ajvar är mums och Laroc's starka paprikapuré är en ständig följeslagare här :)

Anonym sa...

Mjölig potatis, skala skölj INTE, ungsstek på låg värme, stek sedan i stekpanna med mycket olja och smör samt ev ströbröd.

För hemburgaren, testa att mixa löken tillsammans med lite apelsinjuicekoncentrat.

Spiggorian sa...

Det heter HANDburgare ska jag be att få påpeka ;O) Myntat av sonen som stod bredvid en gång när jag stekte. Handburgar-nirvana: Ett par pressade vitlöksklyftor och en knivsudd rökt paprika i smeten. Då snackar vi.

Jag ÄLSKAR Manitoba Cream! Hamburgerbröd bakat på det kan ju klara sig utan hamburgaren!

:O)

Lena sa...

Spiggorian: Har du något särskilt bra recept på dessa, som du vill dela med dig av?

Spiggorian sa...

Jo - fast just det receptet är inte avsett som hamburgerbröd så jag ber om överseende om de blir litet oortodoxa...
Jag brukar göra 'Restaurangakademiens bröd' fast baka ut som bullar (dom blir stora...): 1l vatten, 25g jäst, 1 kg manitoba cream, arbeta i assistenten i 15 minuter. Tillsätt 30 g havssalt och kör en fem-sex minuter till (ska släppa bunken förstås). Jäs 60 minuter, plus ca 30 minuter efter utbak. 250 grader (i vår urgamla ugn, jag garanterat inte att det funkar i moderna ugnar...) i 10-15 minuter. Lätt modifierat recept ur Jan Hedhs och Klas Anderssons bok Bröd (Prisma 2005). Där finns också recept som faktiskt är på hamburgerbröd ('Weggi', s 55) men det har jag aldrig provat.
Jag gillar Hedh/Anderssons bok även men man får ha litet överseende med den ibland litet mästrande tonen...
Gärna feedback på hur bröden blir!!! :O) Lycka till!!

Lena sa...

Jättetack för receptet Spiggorian! Får hälsa via Receptomaten om hur det blev :) Ska försöka baka efter helgen om det inte blir förr!

Ölerian sa...

Först och främst: hemburgare, vilket bra ord! Det ligger direkt i min vokabulär ;-)
Det finns en känd bok om surdegsbakeri, kan dock inte namnet på rak arm, där finns iaf ett recept på urgoda hemburgerbröd!
Angående potatisen föredrar jag alltid fast! Speciellt färsk!