söndag 28 mars 2010

Helgens #smakjakt - S:t Eriks, Sailor och Früli jordgubbsöl

Hashtaggen #smakjakt är öppen för alla som twittrar, man kan använda den själv eller i grupp. I helgen testade ett par av oss några av vårens ölnyheter. 

S:t EriksS:t Eriks bryggeri har en lång historia och nu finns en genuin svensk pilsner som en sorts återlansering. Jessica Heidrich som är fyrfaldig svensk mästare i bryggning och internationellt känd i ölkretsar ligger bakom S:t Eriks humlebryggd. Ja, humle är det som sticker ut och ölet är fullt av aha och wow. Alla kommer att uppskatta smaken på sitt eget vis - jag tycker mycket om den tydliga humlen tillsammans med citrus och en bra beska.
S:t Eriks kostar 16:- och kommer på en läcker 33cl flaska - kommer jag köpa denna igen? Ja, absolut!       Sailor Beer Öl

Sailor är ett lättdrucket somrigt öl som kommer på PET-falska och är ett bra val som “ta med öl” till grillfesten och andra evenemang. Lätt beska och maltighet med en liten citronton i en kul flaska.
Sailor kostar 13:- inkl pant (1:-) och innehåller 33cl. Köpa igen? Nja - nä, skulle väl vara för den där grillfesten då..

Früli Jordgubbsöl

Früli är ett fruktöl (lambic) från Belgien, ofiltrerat veteöl med äkta fruktjuice och helt utan konstigheter. Väl i glaset doftar ölet riktigt tilltalande när det ljusrosa skummet lägger sig. Första munnen av ölet påminner om något från förr.. Det tog någon timme innan vi kom på det - Früli spelar ett spratt med oss som smakat Lambrusco! Nu är Früli inte alls ens liknande och ett öl och förtjänar mycket bättre.
Hur smakar det då? Oväntat och gott. Något säger till mig att vilja ha mer samtidigt som det känns lite “konstigt”, hjärnan förväntar sig öl och beska men får istället sommarbål med gott om lust och längtan.
Früli kostar 15:- och kommer i en flaska lagom stor(liten), 25cl. Jag kommer köpa Früli igen till tillfällen när det passar bra med en överraskning i glaset som engagerar - det här är ölet som får människor hajja till och prata om det.. Perfekt t.ex. för en #smakjakt!   

1 kommentar:

LisaFW sa...

e pimpla jordgubbsöl i påsk, nu vet jag vad jag ska förvänta mig. Kram.