tisdag 30 mars 2010

Kycklingsoppa med ölkorv - enkelt och busgott!

Jag hade detta till 3-4 portioner. Total tid ca 30 minuter.
Här talar vi om en 10 poängare till middag!

6 st körbärstomater
6 cm purjolök, rätt grov
½ stor lök
1 st morot
1 st persiljerot
1 liten bit rotselleri
4 st vitlöksklyftor
2 dl röda linser, 15 minuters
3 dl kycklingfond (hemlagad så klart)
1 dl Guinness (resten till kocken)
3 dl kokande vatten
75 g ölkorv
ca 200 g kycklingkött
1 tsk Chermoula (krydda, Santa Maria)
½-1 tsk havssalt
2 msk olivolja

 Kycklingsoppa-ölkorv

Skala och dela rotsakerna smått, dela tomaterna och fräs allt 10 minuter i oljan tillsammans med ölkorven i bitar. Tillsätt krydda, kycklingfond, öl och vatten. Koka upp och sänk tempen. Efter 5 minuter petar du i kycklingkött i små bitar och tillsätt linserna.
Rör om och sätt på ett lock.
När linserna tappat färgen är det dags att smaka av med salt. Riv två vitlöksklyftor och skiva två tunt och lägg i överst under tiden du dukar.
 
“15 minuters” röda linser kokar jag sällan mer än 10-12 minuter och är försiktig med att röra om så det inte blir mosigt.

Drick upp resten av ölen till maten och du kommer känna dig som en kung idag också!

7 kommentarer:

Frugan sa...

Jag har nog aldrig ätit en så god kycklingsoppa:) Tack för maten, nu är jag mätt!

Lena sa...

Det lät och såg verkligen gott ut! Och linser i minsann! Härmis! ;)
Ska prova röda linser för de ska ju vara så goda, har bara gröna nu.

Tack för receptet! Gör minnesanteckning för att laga soppan en annan dag. Frugan gav ju högsta betyg å! :)

receptomaten sa...

Lena: Hehe, härmar gärna bra idéer men just gröna linser har jag nog inte haft på länge.. Men gröna är väl runt 40 minuters om jag minns rätt?

Lena sa...

Gröna linser är runt 20 minuter på den sorten jag hade men ... Eldorados billiga och ojämn koktid så vissa är klara och vissa "al dente" så nästa gång köper jag Risentas eller något. Ska förresten skriva det i bloggen!
Gröna är ju nyttigare;)

Lena sa...

Förresten, vad hade du för kycklingkött i?
Förkokt, rått eller färdiggrillad?

receptomaten sa...

Lena: Vingar och det som blir när jag kokar buljong, jag fiskar upp skroven efter 45-60 minuter och plockar kötter och sen får benen koka vidare så buljongen blir sån där härlig gelé när det svalnar.

Lena sa...

Aha! Precis som jag brukar göra! Det blir ju absolut godast!