lördag 13 mars 2010

Nationaldagstårta? Recept på en helt vanlig tårta!

Sötsaker, bakelser och tårtor är inte min starka sida men lite sugen blir man på att vara med i Arlas tävling om hur den svenska Nationaldagstårtan skall utformas. Eller skulle man ifrågasätta istället – behöver vi en Nationaldagstårta?
Om vi nu ska ha en speciell tårta den 6 Juni varje år, ska den då vara svensk i den svenskaste bemärkelsen eller borde tårtan vara lika mångfacetterad som samhället vi lever i?

Nationaldagstårta

Mitt förslag är att baka en helt vanlig familjetårta tillsammans med barnen, låt inte denna dag / tårta bli ännu en kommersiell masshysteri som med andra dagar på året.

Recept på en helt vanlig tårta:

Tårtbotten: (du behöver göra detta moment 2 gånger, går ej att dubbla receptet)

3 st ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt 
2 msk vatten

Vispa ägg och socker så det blir fluffigt. Tillsätt vatten. Rör ut bakpulver och salt i mjölet och rör ihop allt försiktigt till en jämn smet. Grädda på en långpanna klädd med smörpapper i mitten av ugnen på 225°C i 5minuter. Baka sats två nu. 
Låt svalna och vänd smörpapperssidan uppåt och duscha / pensla med kallt vatten, vänta 3-4 minuter och drag försiktigt bort smörpappret.
Med hjälp av en tallrik och kniv skär du ut en rund del. Kanterna som blir över får man äta upp som godis under resten av tårtbygget :)
Dela nu denna i två delar med en lång kniv, gärna tandad.

Tårtfyllning:

3 dl vispgrädde (iskall)
1 msk vaniljsocker
½ burk jordgubbssylt
2 st bananer, mogna & mosade
1 burk päronpuré (barnmat)
1 dl saft

Vispa grädden med vaniljsocker och ställ kallt. Fukta tårtbotten med saft och varva med jordgubbssylt, mosade bananer och päronpuré. Spackla nu hela härligheten med ett lager grädde.

Tårttopping:

20 st jordgubbar, snoppade och delade (sockra snittsidan)
2 st kiwifrukter, tunt skivade
1 st Carambole, skivad (behövs bara en fin skiva till mitten)
Eller:
Skivad banan, sylt och Nonstop

Dekorera med god fantasi och bjud sedan in till kalas! Som vanligt smakar tårtan bäst dagen efter :) 

3 kommentarer:

Göran Törnquist sa...

Härligt med ett bra tårtrecept!

Men...*varför* går det inte att dubbla receptet? Just den insikten vore bra.

Anonym sa...

Bra fråga Göran!
Jag har dubblat en gång just bara för att jag skulle prova *varför* - det blev pannkaka.
När jag hört mig för i ärendet så säger vissa av 40-talister att det går utmärkt att dubbla receptet men man måste använda mer ägg. Dubbel sats = två ägg till, trippel = tre ägg till.
Så vet ju mamma bäst, iaf min och därifrån kommer just uppmaningen - gör det två gånger :)
--

Lena sa...

Mammor VET bäst! Det vet jag för jag är mamma ;)
Verkar det där! Mums! Jag som inte äter sötsaker VILL HA!