söndag 21 mars 2010

Små små ostar

Ostlyx. Chèvre du berry, finmarmelad och surdegsknäcke. Må-bra-mat för själen!    

Chèvre du berry

Roussin marc de Bourgogne, den gula: Kittost tillverkad på pastöriserad komjölk som tvättas regelbundet under mognaden för att få den perfekta färgen & smaken. En mycket angenäm smak med krämig & len konsistens.
Galotin du Dauphiné, den platta vita: Är en mjuk ost som under mognande får ett tunt täcke av vitmögel. Tillverkas på opastöriserad komjölk.

Les mini formages Rians Chevrillon du Berry, den blåvita: En ost som tillverkas på pastöriserad getmjölk & som sedan har rullats i vegetabilisk aska. Osten tillverkas i ett område där mycket getost tillverkas. Under mognande bildas även här ett tunnare lager av vitmögel på ytan.
Chevrac du périgord, den vita lite tjockare: Tillverkad på Franska Dordegne på mejeriet Picandie där man även tillverkar kända ostar så som Cabécou du Pérignon och Chevrac du Périgord. Mycket god och med karaktäristisk get smak.

De fyra ostarna kommer från Fahlbygdens Ost i ett litet tråg av trä och väger tillsammans lite drygt 100 g. Små små men ack så goda goda! 

3 kommentarer:

Ewa sa...

Du skriver verkligen inspirerande. Det ser jättegott ut. Jag får lust att testa :)

wonderkarin sa...

Du la upp det riktigt fint på bilden också, jag får tankar om chokladpraliner, fast som ostpraliner istället. Mums

Lena sa...

Ja det ser verkligen frestande ut! Särskilt den mumsiga biten du håller i handflatan!
Rusar genast till min sambo och säger "mata mig med ostbitar!"