torsdag 25 mars 2010

Söta våfflor. Salta våfflor. Recept på våfflor - med ägg!

Våffeldagen och våffelångest - känner du igen dig? Våffeljärnet ligger längst in i skåpet och du har inte använt det på länge länge. Ja, men okej då, klart man ska äta våfflor idag annars blir man ju konstigförklarad eller nått.. ;)

Recept-våfflor

Så gör man självklart en egen våffelsmet, det är så mycket godare än paketvåfflor. Fick du mer våffelångest nu? Nää..   
Matvåffla Så har vi den delen, kanske majoriteten av befolkningen, som inte tycker att en våffla är mat. Stackars fantasilösa människor ;)
Godisvåffla

Fast det är klart, en våffla med hallonsylt och vispgrädde smakar alltid lika gott - i alla fall som efterrätt!

--

Recept på våfflor med ägg: (recept på laktosfria våfflor hittar du hos Carina)

250 g riktigt smör, saltat
2 dl äkta vispgrädde, utan E 407 
2 dl mjölk
4 dl kallt vatten
7 dl vetemjöl (dinkel och andra kan blandas)  
4 ägg 
3 tsk bakpulver
½ - 1 tsk salt

Smält smöret och blanda i grädde, mjölk och vatten och ägg, vispa lätt. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör nu ihop allt till en jämn smet. Grädda direkt eller häll smeten i en stor pet-flaska och gör ett äventyr!

--

Recept på chokladvåfflor - glutenfria våfflor med Lailas mjölmixer - glutenfri våffelmix “tillsätt bara vatten” i respektive länk. 

8 kommentarer:

Fru Lou sa...

Matvafler...hmm. Er skeptisk, men her spiser vi pannekaker med bacon, og det er jo supergodt. salt+søtt blir ofte bra!

William sa...

Börjar du inte bli lite rabiat ialla fall om du inkluderar "utan E407" i receptet?
Det är väl upp till var och en
Skulle troligen inte reagera om det inte vore så att jag bor i ett inte särskilt mjölproducerande land, vilket innebär UHT grädee med just E407 som enda alternativ.

Anonym sa...

Restemat: Ja det är en perfekt kombo med salt & sött även i Sverige :)

--

William: Jag vet att jag tjatar om Karragenan / E 407 i tid och otid. Dock finns här en anledning - det är förvånansvärt många människor som blivit nyfikna och faktiskt kommit fram till ett det just är E 407 som ställer till det för dem.

I Sverige finns mer är 30 olika ersättningsprodukter för äkta vispgrädde och många utav dessa innehåller just E 407 så det är lätt att köpa "fel" när man står vid mejerikylen.

Om jag är "rabiat" som du uttrycker det i din kommentar blir jag faktiskt glad att du reagerar - de är ett bra kvitto för mig att informationen fortsätter att nå fram.
Hittills, under senaste året, är det minst tio personer som hört av sig och berättat att de uteslutit detta förtjockningsmedel och fått en mage som är oerhört mycket tryggare.
Dvs att jag inte lägger mig i debatten om huruvida E 407 är cancerframkallande, på verkar immunsystemet eller är skadligt på annat sätt.

--

Taggar: E 407, E407, karragenan, carragenan, carragen, carragenin, karragentång, lichen carageen, carragheen, carrageen, gelatina caragheen, carrageenan, carrageen, carragheenine, carraghen och furcelleran heter Chondrus crispus på latin.

johannes sa...

du recept o maten glömmer inte att det hela tiden kommer nya läsare som inte vet om så fortsätt att ge länkar tycker jag

Anonym sa...

Johannes: Du har så rätt, tack för påminnelsen :)

Lena sa...

Ja, fortsätt propagera och var "rabiat"! Det är skrämmande många som fortfarande är omedvetna av en eller annan orsak. Att medvetandegöra så fler väljer bort onödiga tillsatser pressar tillverkarna att tänka om! Bra så!

William sa...

Kommentaren var mer till din beskrivning av dig sjalv.
"Jag är miljöklok men inte rabiat"
Dags att andra?????

Har jag valmojlighet sa undviker jag tillsatser sa mycket det bara gar, men gradden som finns har ar med E407 eller ingen alls om jag inte koper en gammal mjolkseparator eller vad det nu heter.

Ursakta pricklosheten.

Anonym sa...

William: Tack för din kommentar, nu förstår jag lite bättre hur du menar.
Tack också för att du tolkar min "om" text på ett sätt som jag förmodligen aldrig skulle tänkt på :)

Med eller utan prickar - du är så välkommen!