onsdag 31 mars 2010

Sushi x2 i test - Haninge Centrum - #smakjakt

Sushisugen och nyfiken är en bra kombo. I Haninge Centrum finns tre sushiställen, två precis utanför Systembolaget och en sushirestaurang snett mittemot polisstationen.

Nu testar vi Ruyi Sushi & Wok och Talaatthai Thai Deli som båda är av typen sushibar/kiosk med ett fåtal sittplatser, här tar man med sig maten och äter hemma helt enkelt.

Hur gör man då för att smaka sushi och göra ett rättvist test? Man börjar redan vi ögonblicket när man beställer, hur ser det ut - är det fräscht? Ni vet det där med första intrycket.. Väl hemma så är det ögat som får första smakbiten, hur ser det ut i lådan? Snyggt och prydligt, servetter och pinnar? Väl tilltaget med gari och wasabi, för visst är det tråkigt om det tar slut innan sushibitarna?  

Sushi Ruyi Haninge  Ruyi - 10 bitar - 88 kr inkl misosoppa & ätpinnar
Sushi-Talaatthai-HaningeTalaatthai - 11 bitar - 92 kr utan soppa & ätpinnar


Viktigt med sushi är att bitarna är svala eller på gränsen till kalla, så in med lådorna i kylskåpet en halvtimme. Ska man servera sushin på tallrik är det bra att kyla dessa med. Till sushi dricker man vatten eller en ljus lager.

Sushitest Ruyi: Fri insyn rakt in i diskrummet - här står disk i högar och en kvinna torkar både ren disk, diskbänk och diskho med samma trasa! Skrämmande! Inga andra kunder på plats trots middagstid.  
Laxbitarna görs under tiden man väntar och rullarna som är färdiga skivas upp. Så brukar det gå till.
Den lilla lådan blir riktigt full med mat. Tilltalande? Nä, inte riktigt.
Rullarna med sesamfrö håller inte riktigt ihop när man ska bada dem i soya, detta kan bero på att riset är torrt och man har varit snål med risvinäger. Laxbitarna är okej men inte mer. Pluspoäng för rund och fyllig soya samt att wasabin och garin ligger i en bullform. Här fick vi både miso och pinnar - mison var lite tunn tyvärr.

Sushitest Talaatthai: Ingen synlig disk, nyskurat och fräscht. En kund väntar på sin mat när vi beställer.
Här tar det nästa 20 minuter innan maten är färdig - det är BRA! Då ingår tre sorters bitar utöver rullar (utan sesam) och laxbitar. Mathantverk.
Rullar och bitar håller ihop fint när man klämmer åt med pinnarna och håller hela vägen från soyaskålen till munnen, riset smakar gott av risvinäger. Laxen på bitarna är något mindre än på Ruyi men smakar mer och bättre.
Det övriga bitarna är traditionell rulle med nori, en avokadobit och en söt omelettrulle kallad tamago yaki.

Resultat: Talaatthai vinner solklart på godare sushi och fräschare upplevelse samt det faktiskt ligger en liten grön persiljekvist i lådan. Synd att misosoppan inte följde med då vi tycker att den är viktigt i måltiden. Pinnar hade vi hemma :)

--

Har du någon sushiupplevelse? Berätta i en kommentar!

 

Läs mer om sushi: Nihon Ryouri

1 kommentar:

Anonym sa...

Bäste Anonym: Du postade en kommentar här kl02.04 20100401

Jag publicerar inte "propaganda" från anonyma personer oavsett innehåll utan betraktar det som spam.

Upprepa inte detta så är du snäll annars blir jag tvungen att blockera din ip-adress för vidare kommentarer.