Meatless monday bjuder på vegetarisk variant av gulaschsoppa, lika fyllig och mättande som originalet med några skillnader som tex hel vitlök istället för potatis.
Jag använde följande ingredienser till 2-3 portioner.
3 msk kallpressad rapsolja eller annan värmetålig, nötig olja
1 st gul lök, grovt hackad
1 st morot, hackad i 5-7 mm stora bitar
1 stjälk selleri, skivad tunt
½ paprika, röd, grovt hackad
50 - 100 g vitkål, strimlad, hackad
1 st liten aubergine, skalad och grovt hackad
5 cm purjolök, skivad
3 dl buljong eller motsvarande
5 dl tomatjuice (Kiviks)
1 dl hot habanero - sås (Santa Maria)
½ tsk chermoula - krydda (Santa Maria)
Ett gäng vitlöksklyftor, hela eller delade
Lite salt
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, morot och selleri på hög värme, rör om ofta. När det börjar ta färg ta av kastrullen från plattan och strö lite salt och rör om och låt vila under lock ett par minuter. Tillsätt nu paprika, vitkål, aubergine och purjolök, rör om och låt fräsa vidare på medelvärme i 7-10 minuter.
Rör nu i chermoula och efter ytterligare någon minut buljongen. Låt koka upp och häll i tomatjuice och habanerosåsen. Låt småputtra under lock till morotsbitarna är al dente. Kasta i vitlöksklyftorna och duka. Vitlöken behöver inte mer än 3-5 minuter för att mjukna och bli sådär ljuvliga.
Servera genast, gärna med ett gott knäckebröd :)
3 kommentarer:
Låter smarrigt (som pappa skulle ha sagt). Ska testa den någon gång inom kort när jag har tillgång till alla ingredienserna.
Ser mycket gott ut!
Det får bli nästa måndag! Verkar vara ett gott recept!
Skicka en kommentar