lördag 3 april 2010

Gästbloggat: Krydda din egen besk - malörtssnaps

Krydda din egen besk

Av: P.O. Arnäs, thirdopinion.nu

Jag måste börja med en dementi. Detta handlar inte om snapsen Bäska Droppar. Absolut inte. Bara så  ni vet.
Jag är inte från Skåne. Jag är uppväxt i Halland. Vilket alltså borde innebära att min hussnaps borde vara Hallands Fläder. Besk borde vara lika otänkbart som surströmming för en fransman. Nåväl, det finns en förklaring.
Jag råkar ha förmånen att vara gift med en skånska. Och redan första gången jag var på besök för att visas upp som ”dotterns nya fynd” i slutet på 1990-talet blev jag testad.

P.O's malörtsbesk Jag fick följa med ut i köket för en – som jag senare förstått – viktig ritual. Kryddningen av besken. Vi kryddade enligt Snabbmetoden (se nedan) och tog varsitt glas. Under sökande blickar svepte jag innehållet och förberedde mig mentalt på att hålla god min. Man måste göra ett gott första intryck – något som jag redan sumpat genom att komma från fel sida Hallandsåsen. Inte läge att göra fel, allstå.

Men, helt otroligt! Jag behövde inte hålla god min! Det var fantastiskt gott.
Och jämför man med den i studentvärlden klassiska Bäska Droppar, är det som att jämföra färskpressad apelsinjuice med Fanta. Båda aspirerar på apelsinsmak, men bara en kommer i närheten.

Nu är besk för många en så  kallad ”acquired taste”. Den behöver några glas för att övertyga drickaren om sin förträfflighet. Inte för mig, dock. Jag föll som en Gudruntall direkt.
Nog om historiken. Hur gör man då  en perfekt besk? Precis som med köttbullar, köttfärssås, grillolja etc. finns det lika många recept som det finns kryddare. Jag tänkte dela med mig av tre av dessa.

P.O's malörtsbesk


Ingredienser:

Brännvin Special (32%). Detta är viktigt. 40% blir för starkt. Om du bara har 40% hemma, späd då ut den till 35-32%.

Torkad malört. Jag har fått ett antal kvistar som jag har inomhus i en papperspåse. De mår inte bra av fuktig luft. Malört kan plockas i augusti lite varstans. Man kan också köpa torkad malört, men den innehåller oftast andra örter också. Var försiktig med detta.

Metod 1 - Snabbmetoden

Med denna metod kan du producera en fullt acceptabel kryddning på några minuter.
Repa loss ca 1/2 dl torkade blommor från en malörtskvist. Använd en dagstidning som underlägg, då blir det lätt att ”hälla” blommorna i filtret.
Ta en noggrant urdiskad kaffefilterhållare och placera över ett litermått eller en kaffekanna. Lägg i blommorna. Koka upp lite vatten (1-2 dl) och häll över blommorna. När de hettas upp avger de mer smak. Häll sedan bort vattnet och filtrera spriten genom blommorna en-tre gånger beroende på hur stark du vill ha smaken.

Metod 2 – Den klassiska metoden

Denna metod tar ett dygn, men ger en väldigt len och smakrik snaps. Detta är min personliga favorit och vid en kräftskiva testade jag båda metoderna och alla höll med om att denna var klart bäst.
Tryck ner en kvist i flaskan och skruva på korken. Vänd/skaka flaskan då och då. Jag brukar ha den i köket och skaka den när jag går förbi. Efter ett dygn filtrerar du på samma sätt som i metod 1, fast bara en gång.

P.O's malörtsbesk

Metod 3 – Flambering

Detta är en variant på Metod 1. Jag brukar inte göra detta, men jag har smakat på resultatet och det brukar bli väldigt bra.
Principen är densamma som i Metod 1. Repa blommorna, men lägg dem på ett fat (inte finporslinet). Häll över sprit – här behövs 40% - och tänd på. Blommorna filtreras sedan på samma sätt som i Metod 1.

Snapsen passar till det mesta (om man gillar malört…).

Det finns faktiskt ett bra alternativ på Systembolaget om man inte vill krydda själv och det är Piratens Besk. Den är enligt texten på flaskan gjord på det klassiska sättet och den är väldigt god. Bäska Droppar innehåller en massa annat bjäfs och är inge vidare…

5 kommentarer:

Cilla sa...

Intressant, själv undviker jag alltför stark sprit, jag tillhör nämligen ett o-tåligt släkte.

Per Olof Arnäs sa...

Uppdatering:

Inför midsommar lät jag malörten ligga i under 36 timmar istället för 24. Det blev också bra. Väldigt bra, faktiskt...

Alf Andersson sa...

Intressant tips. Har själv hållit på med kryddning av brännvin ett tiotal år. Har beträffande malörtsbesk låtit örten dra en hel vecka, vilket förmodligen är i längsta laget. Däremot vill jag poängtera att lagringstiden förhöjer smaken på såväl besk- som porsbrännvin. Efter 5 års lagring är smaken excellent. Naturligtvis bör man sätta till lite flera flaskor i starten. Men då blir belöningen blir desto större på sikt.

Arantes sa...

Lite sen på bollen, men oavsett metod så kan man - i mitt tycke - med fördel låta den bäskade spriten umgås med en bit kanelbark ett par minuter eller så. Laborera gärna med tiden...

Dunder och snus

Anonym sa...

själv gör jag besk enligt min morbrors recept och vi härstammar från tommarp på österlen,,
1 st Bult (70 cl brännvin)
i med 2 st kvistar o låt ligga 24 timmar övanför kylskåpet där det e lite varmare
och skaka emellan åt sen filtrera och avslutar med 2 cl whiskey och 1 sockerbit