söndag 11 april 2010

Surdegsknäckebröd - lustfyllt & knaprigt

Recept på surdegsknäckebröd:

Ingredienser surdegsknäcke, ca 16 st
200 g Rågsur, matad & på topp
350 g rågmjöl, fint
350 g vetemjöl, standard
20 g havssalt
50 g mörk sirap
400 g vatten, ljummet
Blanda allt utom 50 g rågmjöl och 50 g vetemjöl, tillsätt detta mot slutet ifall det behövs.
Jag lät min deg inte jäsa mer än 2-3 timmar innan jag gjorde första provbaket, resterande knäckebröd bakade jag dag två. Det första baket gav ett sötare och något hårdare bröd än dag två brödet.
Dela upp degen i ca 50-60 gram stora degbitar, jobba ut dessa till 10-12 cm stora platta innan du kavlar ut till 20-22 cm stora bröd. Använd en äggkopp som stans. Jag använde “evighetsteflonpapper” att kavla ut på med lite mjöl under och uppe på.
Jag lät experimentbrödet jäsa 3-4 timmar på plåt i ugn med lampan tänd, resten bakades ut och gräddades rätt omgående. Ingen större skillnad tycker jag. Detta helt enkelt då jag bara har tre teflonpapper…
Grädda i 180 - 200 grader, värm upp en plåt i ugnen som du för över knäckebrödet till när du gräddar. Passa brödet noga, i mitt fall 8-10 minuter. Flytta genast över till galler och låt brödet svalna och torka. Njut av stansbitarna direkt med smör…

Ett annat knäckebröd finns här!

Inga kommentarer: