tisdag 4 maj 2010

Gästbloggat: Det handlar om rötjut - The Fergus - ett av Systembolagets bästa!

Text & bild: Jens Rydén

Nu har jag långt ifrån provat alla viner på Systembolaget men sticker ändå ut hakan och påstår att The Fergus är det absolut mest prisvärda vinet de har i sitt sortiment.
Jag är bekant med en tjej som arbetar med att i Danmark och till viss del Sverige introducera och förankra mindre vinproducenter från den nya världen (i vinsammanhang då) samt små familjeproducenter i Frankrike. Därför har jag hört historien om The Fergus. Här kommer den.

Tim Adams är, eller var i varje fall, en mindre vinproducent i Australien. År 1993 saknade Tim Adams Shiraz och Cabernet druvor i storaTim Adams - The Fergus mängder. Räddningen kom från granngården som sålde sin skörd av Grenache-druvor till Tim mot att Tim skulle döpa vinet efter hans gård. Namnet The Fergus var fött i vinsammanhang.
Vinet blev, som så mycket annat som tillkommit av misstag eller på ren chans, magnifikt. Fulländat och helt fenomenalt. Tim blev så exalterad att han beslöt sig för att tävla i ett större sammanhang med vinet. Han åkte till London och en provning, kallad världsmästerskap, där drygt 10000 olika röda viner deltog. The Fergus blev outstanding bäst.
När fransmännen fick veta att det var en nykomling från Australien krävde de att den omärkta provningen skulle göras om för de litade absolut inte på resultatet. Man gjorde om hela provningen och The Fergus vann åter igen överlägset. Precis som de gjorde efter den tredje provningen för fransmännen kunde även efter den andra provningen inte acceptera resultatet. Först efter den tredje provningen erkände fransmännen att The Fergus faktiskt var det solklart bästa vinet.

Jag lovar dig som uppskattar och älskar bra rött vin ett halleluja-moment där du kanske som jag hör änglakörer av den mörka djupröda färgen, de ljuvliga dofterna och smaken som är helt obeskrivbar. Den är god i munnen, när man sväljer den och när det har svalts.
Till i år har The Fergus dessutom prissänkts på Systembolaget.
Tidigare kostade det 158 SEK per flaska nu kostar det bara 126 SEK per flaska. Ja, jag väljer att använda ordet bara för om du ska njuta av ett franskt vin som ens är i närheten lär du få slanta långt mer än det dubbla.

JensVinet är underbart till ankbröst med en apelsin- och honungssås, ugnsstekta rotfrukter och haricots verts. Något lite sött som pumpa kan också fungera till. Själv är jag dock inte så förtjust i pumpa så jag brukar avstå det. Bjud på detta och dina gäster kommer att stå upp vid middagsbordet och applådera. Det gjorde mina gäster till nyår då jag serverade detta som huvudrätt. 

The Fergus hittar du på Systembolaget, de andra är svåra att hitta i Sverige men finns på andra sidan Öresundsbron.

3 kommentarer:

Lena sa...

Spännande med en prisvärd fransyska! Måste provas!
Kul med tips från någon som vet :)

Joel sa...

Nytt för mig, gissar på snabbt test. Snart! Kul.

Jens Rydén sa...

Tänk på att det är beställningsvara på de flesta Systembolag, om inte på alla. Så boka på måndagen om ni vill ha vinet till fredagen. Och se till att ha rätt temperatur när det serveras, får inte vara kallt.