fredag 28 maj 2010

Lisas snabba scones med kvarg (plus drömmen om rahkapiirakka)

Scones går snabbt att baka och alla klarar av det. Scones behöver inte jäsa alls och ingredienserna rörs ihop med skaftet på en slev eller liknande.
Lisas Scones
Recept som ger ca 8 st små eller 2 stora scones.
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl mjölk
Nästan en hel burk Valio laktosfri kvarg
Gör så här:
Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt mjölk och kvarg. Blanda till den deg.
Alt 1: Klicka ut degen i muffinsformar och grädda enligt nedan. 
Alt 2: Dela degen på mitten, forma två små bullar. Platta ut dem på en plåt, gör klassiskt scones mönster med en kniv (Skär två skåror som ett kors i varje bröd, ta en gaffel och gör ett par hål varje ruta).
Grädda nu på 225 grader i 10 minuter eller tills sconesen är gyllenbryna.
Serveras ljumma med riktigt smör förstås :)Matkvarg laktosfri
Vad är kvarg? I Sverige känner det flesta av oss igen kvarg som kesella gissar jag. Läs mer om kvarg här. (Wikipedia)
Projekt nummer två är att baka något min mamma bakade när jag var liten, rahkapiirakka - någon som känner igen denna läckerhet med just kvarg?



6 kommentarer:

pipopp sa...

rahkapiirakka -ser väldigt mycket ut som tyska Käsekuchen (cheesecake, fast ändå inte).

Käsekuchen

Krokodiljunk sa...

Ville säga att de finska kvargkakorna ser ut attt vara lika tyska Käsekuchen ("ostkaka" men absolut inte ostkaka).

pipopp sa...

Vad betyder rahkapiirakka på svenska?

Kari Receptomaten sa...

Rahka = kvarg & piirakka = pirog.

Mc_Andersson sa...

Men om det nu heter så olika, finns den i flera länder, och vad heter den då? Någon kanske vet :) ? Norge, Danmark, Italien, Island :)

Kari Receptomaten sa...

Från scones & rahkapiirakka till käsekuchen och nu snart Norge, Danmark, Italien & Island? Ja, här behöver vi fakta :)