måndag 31 maj 2010

Mama Ethiopia - Berberé, en chilikryddblandning som jag längtat efter!

“Etiopiska mammans kryddblandning smeker min gom ännu när jag tänker på linsgrytan jag fick smaka” - det var 2009 på Smaklust i Tanto.
Jag kan ännu minnas att det var något extra gott! Idag fick jag ett kuvert med ett handskrivet brev och en kryddpåse från Mama Ethiopia från Jakobstad i Finland.

Berberé

Mama Ethiopia berättar om kryddblandningen: “Den viktigaste kryddan i Mama Ethiopias grytor är Berberé, en torr kryddblandning på 14 kryddor som innehåller bl. a chili, vitlök, paprika och salt. Berberé har sitt ursprung i Etiopien och är oumbärlig i det etiopiska köket.I Etiopien är det vanligt att man blandar ihop sin egen berberé. Varje familj har då sitt eget recept med varierande grad av hetta och styrka. Berberé är en mångsidig krydda som kan användas till smaksättningen av såväl etiopiska grytor som så gott som vilken annan maträtt som helst.”

Smaktest kommer snart på en matblogg nära dig!

Inga kommentarer: