onsdag 12 maj 2010

Sockersött och rättvisemärkt. Här har vi 6 av ca 1000 Fairtradeprodukter som är enkla att hitta i din affär.

Den lilla flaskan på bilden är sirap gjort på rörsocker från Malawi. Den är mörk men något ljusare än den vanliga mörka sirapen och har en helt annan smakskala är traditionell sirap. Jag bakar i huvudsak med Cane Syrup och trycker om att ha den vissa maträtter som “vitkål teriyaki”. (recept kommer) En flaska Cane Syrup kostar ca 20 kr.

Fair TradeOm produkterna på bilden:

Dansukker Cane Syrup, Rörsocker Sirap, är något mörkare än Dansukker Ljus Sirap och kommer i en praktisk och behändig liten flaska. Cane Syrup görs på certifierat rörsocker från Malawi. Den har en härligt fyllig smak med ton av lakrits och passar till all sorts matlagning. Den fylliga och lite mörkare sirapen rundar av smaken i grytor, sallader och marinader. Man kan även använda den som topping direkt samt i godis och kakor, precis som en vanlig sirap.

Dansukker Rörsocker är av högsta kvalitet och finns som strö- och bitsocker. Det är ett guldgult socker med gyllene kristaller och aromatisk söt smak av karamell. Rörsocker används till drycker, exotiska rätter och garnering av kakor och desserter. Dessutom ser det vackert ut i sockerskålen. Tidigare hette produkten Råsocker men har nu bytt namn till Rörsocker.

Dansukker Ekologiskt Rörsocker kommer från Paraguay. Bönderna har slagit sig samman i kooperativ som kan leverera större mängder sockerrör. När rörsocker från Paraguay säljs Rättvisemärkt, får odlarna en premie som ska gå till ekonomisk och social utveckling. Eftersom sockret dessutom är ekologiskt får odlarna också en extra betalning.

Dansukker Vaniljsocker innehåller äkta vanilj från Indien och finmalt rörsocker från Malawi. Den milda smaken från vaniljstången gör sockret till en ljuvlig smaksättare i bakverk och desserter, i grädde, i fyllningar till bakverk samt i dessertsåser.

Dansukker Rörsocker Flor är finmalt rörsocker som passar utmärkt till kakor, desserter, kristyr och glasyr. Glasyren får en vackert gyllenbrun färg med härlig smak av rörsocker.

Fakta & bild: Dansukker

1 kommentar:

Alma_Mater sa...

Känner att jag måste testa sirapen men jag har tre sorter i skåper redan så det får vänta lite.
Rörsockret har jag alltid i kaffe och the, länge sedan jag köpte sockerbitar.
Även om det inte är nyttigt så är det mindre "dåligt".