onsdag 23 juni 2010

Auberginerullader fyllda med färs - kött eller quornfärs, välj själv!

Härligt recept på auberginerullader fyllda med köttfärs eller quornfärs kommer här. Klockren maträtt att göra i god tid så smakerna hinner gifta sig ordentligt.

Ingredienser, 4 portioner: Auberginerullader

  • 3-4 st auberginer
  • 300 g köttfärs alt. quornfärs
  • 1 st gul lök
  • ½ dl olivolja
  • 1 st ägg
  • 100 g Fontana Feta
  • 100 g Fontana Halloumi
  • 1 dl ströbröd
  • 2 st tomater
  • 1½ dl vatten
  • Salt och peppar

Salasås: 

  • 5 st tomater
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • ½ tsk socker
  • Salt och peppar
  • Färsk persilja, krusig

Gör så här:

Skölj och snoppa auberginerna. Skiva dem på längden och lägg skivorna i saltat vatten i ca 30 minuter. Ta upp ur vattnet och torka av.
Lägg skivorna på ett ugnsgaller och pensla med lite olivolja. Ställ in i ugnen (200 grader) tills auberginen mjuknat.
Hacka och fräs löken och köttfärsen i lite olivolja. Tillsätt hackade tomater, vatten, salt och peppar. Koka upp och låt stå på svag värme i 30 minuter. Låt kallna.
Vispa upp ägg och riv hälften av feta- och halloumi-osten och häll över i köttfärssåsen. Tillsätt ströbröd. Rör om.
Lägg en klick av köttfärsblandningen ytterst på varje aubergineskiva. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Lägg i en lätt smord ugnsform.

Salsasås:

Fräs finhackad vitlök i olivolja. Tillsätt riven tomat, persilja, salt, peppar, socker och 1-2 dl vatten. Låt koka tills vattnet dunstat av och det är en tjock sås.

Gratinera: (senare på kvällen eller dag två)

Häll över såsen på rullarna och låt stå i ugnen i ca 30 minuter (180-200 grader). Strö över resten av osten när det är fem minuter kvar. Servera med ett par kvistar persilja på toppen.

Recept & bild: Fontana

Inga kommentarer: