tisdag 22 juni 2010

Gästbloggat: Pain au Chocolate - enkelt och jättenyttigt ;)

Text & bild: Filippa som beskriver sig själv som en “matig moraltant”.. Mer om det och massa annat matigt kan du läsa på Filippas Monarki :)

- Oh, jag ska gästblogga! Är alldeles till mig och blir nervös ända ut i tåspetsarna. När jag ska fotografera mina verk får jag iPhonen full med chokladkladd. Även diskbänken lyckas jag göra till ett mindre katastrofområde när jag ska hacka choklad och vispa ett ägg. Ja, att gästblogga är fantastiskt kul och hedervärt, men är det verkligen värt mödan? Jajamensan. Tror jag.

En äkta fransman köper sin Pain au Chocolate på bageriet nere på hörnan. En äkta svensk frankofil får leta länge innan ett Bra Pain au Chocolate hittas. Därför lärde jag mig baka egna, en latmans variant.
Den ambitiöse gör sin egen smördeg i söt variant och gör avancerade fyllningar av allt möjligt gott; mandelmassa, Nutella, hasselnötsmassa, rivet apelsinskal, smaksatt choklad och hackade nötter.  Men jag är som sagt lite lat. Pain au Chocolate

Recept:  

1 pkt färdig smördeg
150 g av din favoritchoklad
1 ägg

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper.
Ta smördegen och dela den horisontellt på längden, dela sedan varje bit i minst 4 delar. Ju mindre delar, desto mindre Pain.
Hacka chokladen i mindre bitar. Lägg din fyllning på kortsidan av smördegsdelen och rulla ihop, lägg rullen på plåten med skarven neråt.
Vispa ägget och pensla dina Pains med det. Om du vill är det gott att ha mandelspån på.
In i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna något och njut!

Är man ännu latare och bor i Stockholm tar man vägen förbi Petite France och köper ett av deras surdegs Pain au Chocolate.

4 kommentarer:

Annika Ingemarsson sa...

Du tiggde om beröm, min bloggvän, och du ska få det ;)! Härlig idé som jag definitivt ska pröva en lat sommarmorgon, förhoppningsvis om inte alltför många dagar...

Hampus Landelius sa...

Åhh så gott men jag passar nog att laga dessa själv...Åker till Paris i eftermiddag och ska smaska på dessa läckerheter fram till på söndag :)

Kari Receptomaten sa...

Gissar att denna kommentar är riktad till gäsbloggaren Filippa:))

Kari Receptomaten sa...

Lyxis där! Det är inte alls synd om dig :)) Trevlig resa & glöm inte bort att skicka ett vykort!