onsdag 16 juni 2010

Gästbloggat: Trollkarlens Torpargratäng

Text & bild: Trollkarlen Allan - Allans Trolleri & Fotobloggen Trollare.

Det vi kallar Torpargratäng heter egentligen Torparelåda och det var infört i en tidning för många år sedan. Tidningen kan ha varit Ica-Kuriren. Urklippet är nog 15 år gammalt, kanske mer.
TorpargratängTorpargratäng, 3-4 portioner:

400 g rimmat bogfläsk
3 st gula lökar
8 st medelstora potatisar
Riven ost
Svartpeppar
Muskot

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en glasform (gärna en med lock). Skala och skär potatisen och löken i tunna skivor. Fräs löken lätt och lägg den åt sidan på en tallrik medan fläsket bryns.
Lägg ett lager med potatis underst i formen och varva sedan allt tillsammans med osten och krydda. (Om man har ost mellan lagren så håller gratängen ihop bättre.) Låt översta lagret vara först potatis och sedan ost.
Grädda under lock i 200 grader ugnsvärme i cirka 60 minuter.
Om man inte har form med lock behöver gratängen täckas med folie 60 min och sen 10 min utan folie för att få färg.

--

Tack Allan för bidraget, tacka också din mor för hjälpen! Gamla klassiska recept på husmanskost är guld värda och får inte glömmas bort!

Inga kommentarer: