måndag 14 juni 2010

Gillas: Middagsfrid sticker ut hakan - det svider hos livsmedelstillverkarna. #matnytt

Middagsfrid sticker ut hakan och sätter armarna i kors i många matfrågor, detta sker i allmänhetens tjänst enligt Middagsfrids grundare KickiMiddagsfrid vänder ryggen Theander i spetsen. Det är inte första gången Kicki rör om i den svenska livsmedelsgrytan, tidigare pekpinnar från Middagsfrid har handlat om hur närodlat mango och banan egentligen är när den blivit puré i Sverige, palmoljans baksida, fisken vi äter, alla de olika märkningarna av livsmedel och mycket mer - nu senast om burägg i vår älskade pasta.

Här följer delar av pressreleasen:

“Debatten om djurhållning i Sverige är gammal och den har gett effekt inom de flesta områden. Vad gäller svensk äggproduktion har ägg från burhöns minskat sin andel kraftigt sedan 2001 då 70 procent av äggen kom från höns som levde i traditionella burar, 10 procent från inredda burar, 16,5 procent från frigående höns och 3,5 procent KRAV-ägg. Förra året kom noll procent av produktionen från traditionella burar, 38,6 procent från inredda burar, 52,7 procent från frigående höns och 8,7 procent KRAV-ägg.

- Konsumenttrenden är alltså stark. Vi blev därför väldigt förvånade när vi av en tillfällighet upptäckte att det inte går att få tag på äggpasta som är gjord på ägg från frigående höns i svenska butiker. Pastatillverkarna har uppenbarligen valt den billiga linjen och struntat i konsumenternas önskan om att höns ska ha det bra, säger Middagsfrids grundare och VD Kicki Theander.

Theander reagerade starkt på upptäckten och kartlade omedelbart hela marknaden och fann att det inte finns någon tillverkare som i Sverige erbjuder äggpasta gjord på ägg från frigående höns.

- Det här är upprörande då det är så tydligt vad konsumenterna verkligen vill ha. Svenskarna bryr sig om djurhållning. När det dessutom inte framgår på förpackningarna att pastan innehåller ägg från burhöns blir det än mer upprörande. Vi har själva inte haft kännedom om det här och har alltså ovetande använt oss av äggpasta gjord på ägg från burhöns, säger Kicki Theander.

För att kolla hur viktig Middagsfrids kunder tycker att den här frågan är lät Kicki Theander göra en undersökning bland dessa i förra veckan. Undersökningen visar att 97 procent av de 1 220 svarande köper ägg från frigående höns eller KRAV-ägg och att 95 procent av de svarande tycker att det är bra eller viktigt att sammansatta produkter som äggpasta inte innehåller ägg från burhöns. Sex av tio tycker att det borde vara en skyldighet att informera på förpackningen om produkten innehåller ägg från burhöns.

Middagsfrid får dessutom stöd från sina kunder att agera då 60 procent svarar ja på frågan om företaget aktivt ska påverka pastatillverkare så att de erbjuder äggpasta med ägg från frigående höns. Drygt hälften av de svarande kan tänka sig att bojkotta äggpasta med ägg från burhöns för att få en förändring.

- Med det här som stöd inleder vi nu en bojkott av äggpasta gjord på ägg från burhöns i våra recept för att förmå tillverkarna att ta fram äggpasta gjord på ägg från frigående höns. Under tiden använder vi oss av ekologisk äggpasta, säger Kicki Theander.

Middagsfrid uppmanar även sina kunder till privat bojkott och att aktivt påverka sina lokala handlare och att även sprida information om bojkotten bland vänner och kollegor.

Som ett led i denna kampanj startar Middagsfrid en grupp på Facebook med titeln ”Vi som inte vill ha ägg från burhöns i pastan”. Gruppen finns på följande länk:http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=117220718320708

Målet med Middagsfrids bojkott är att få så många pastatillverkare som möjligt att erbjuda äggpasta gjord på ägg från frigående höns och att det klart framgår på förpackningen om produkten innehåller ägg från burhöns eller från frigående höns.”

Här hittar du pressreleasen i sin helhet.

3 kommentarer:

Alma Mater sa...

Det är så skönt att det finns människor som tänker ett steg längre när vi andra glömmer det! Jag har inte reflekterat över frågan, inte ens tänkt på att frågan finns. Men nu gör jag det!

Dalslandia sa...

http://www.ekoagg.se/ekoagg.htm
Hej! själv har jag sen länge köpt enbart EKO-ägg och ätit dessa godingar med gott samvete. Se länken! Skippa äggpastan tills de begriper. I vanlig pasta och makaroner brukar jag röra ner en äggula, jättegott;-)

Kari Receptomaten sa...

Bra ägg är inte bara bra för samvetet! Själva har vi turen att få våra ägg från landet med mina föräldrar - är det kris köps max ett 6-pack av det som är bäst men de smakar inte alls lika gott och är så bleka..
Tack för länken!