fredag 18 juni 2010

Grilltest: Quorn - kan man grilla det? Laddat för torr katastrof eller saftig succé? Marinera mera!

Nu är det sommar och alla vill grilla! En fråga som ofta dyker upp är om det går att grilla Quorn - blir inte det väldigt torrt? Att bjuda på grillat idag betyder att minst två av tio antingen tar med eget att grilla eller inte kommer alls då det saknas vegetariskt alternativ. Att bjuda på grillat som inte är kött kan vara ett äventyr för carnivoren. 

Grillad Quorn

Bilden visar Quornfilé som omsorgsfullt marinerats och grillats. Den viktigaste ingrediensen i det här fallet är tid och ett par vanliga flaskor som redan står i ditt kylskåp.

Marinera så här, förslag: (receptet fungerar också till fläskfilé & kycklingfilé)

12 Quornfiléer, nästan helt tinade
½ dl söt soya
½ dl söt chilisås
½ dl olja (jag använde kallpressad solrossolja)
2 msk fond (jag använde Bong’s Dansk Skinkfond)
¼ tsk salt
Svartpeppar

Rör ihop ingredienserna, lägg filéerna en och en i marinaden och pensla. Upprepa penslingen och vänd hela rasket då och då. Efter 2-3 timmar grillas filéerna varsamt 4-5 minuter. Lägg sedan filéerna att vila en stund, skiva lite på snedden och servera på varm tallrik.

--

Fler tips på vegetarisk att grilla tas gärna emot! Grönsaker, frukter - ja allt!

6 kommentarer:

Christian sa...

VAD!? Använde du Skinfond till en vegetarisk marinad? Jag hoppas att du inte bjöd någon vegetarian på quornen då fonden innehåller fläskkött.

Renathe sa...

Hmmm, skinkfond låter ju inte så läskande när man är vegetarian ;)
Annars så uppskattar jag verkligen vegetariska recept!
Jag äter nämligen inte kött men fisk går bra..

Kari Receptomaten sa...

Nej, inga vegetarianer. Därför har jag satt skinkfonden i som en parantes.

Kari Receptomaten sa...

Fisk är kanon! Svar på fonden, se Christian här :)

Malin Nävelsö sa...

Squash är suveränt att grilla. Låt skalet vara på, krydda eller marinera efter behag och skär i stora fina bitar innan grillning. Tomathalvor får en fin smak av att vändas hastigt i lite örtsalt och så bara några minuter på grillen. Lök är förstås också underbart. Jag använder helst schalottenlök. Pimsa inte med folie, utan låt skalet sitta på och så bara skala bort ett par lager när löken är mjuk och klar. Färskpotatis kokas nästa klara och hettas upp med lite olja på grillen. Bananer till efterrätt är ju väldigt kul och brukar tilltala även inbitna köttätare och små kränsa ätare. Anansringar ut burk kan vändas i chili och olja och grillas snabbt.
När man skall grilla grönsaker, fisk och ost har man väldigt stor nytta av ett finmaskigt teflonbelagt nät som brukar finnas att köpa på marknader.
Jag äter själv inte gärna griskött och gillar grönsaker, så hos oss är ofta hälften på grillen från växtriket. Ursäkta överlång kommentar!

Kari Receptomaten sa...

Tack @MalinNavelso! Många bra förslag & jag fick lära mig ett nytt ord - Pimsa :) Tack!
@Wilder du hade och några..? ;)