lördag 26 juni 2010

Hötorgshallen bjuder på rillette - det perfekta pålägget som du lagar själv!

Just nu pratar alla om rillette, en härligt len och krämig slarvsylta som breds på rostat bröd. Tillagningstiden är lång men den effektiva arbetstiden kort.
Rilletten håller någon vecka i kyl men går fint att frysa.

Recept: Rillette

1 kg grisbog (picknickbog)
1 kg fett färskt sidfläsk
1/2 msk salt
5 stora klyftor vitlök, skivade
4 stora lagerblad
5 korn kryddpeppar
1 tsk timjan
2 dl ankfett
nymald svartpeppar

Putsa bort det hårda skinnet från fläsket. Skär allt kött i stora bitar.
Packa kött, salt och kryddor i en tjockväggad kastrull, helst en emaljgryta.
Slå på ett par deciliter vatten så att det täcker. Ställ i ugn 150°C 3 timmar.
Rör gärna om en gång under tiden. Låt sjuda utan lock på spisen ca 30 minuter.
Nu ska köttet vara så mört att det faller isär bara du petar lite på det.
Fiska upp köttet, lägg i en stor bunke. Mosa med hjälp av elvisp på lägsta hastig het, tills köttet sönderdelats i trådar.
Tillsätt kokspadet lite i taget till önskad konsistens.
Tillsätt ankfett efter smak. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Fyll upp på rena burkar.

Text & bild: Hötorghallen

Inga kommentarer: