måndag 28 juni 2010

Hur steker du? I smör eller olja? Eller i smör blandat med olja? Bu eller bä för färdigblandad olja med smör?

Tanken med en sån här produkt är bra, prefekt för den velige hemkocken. Vi testade en flaska bara för att…just testa.

Arla Smör och Rapsolja

Presentation och format är smart, öppnas med en hand och det är alltid redo. Smakar som stekflott ska smaka. Så lång så bra. Men varför tog flaskan (5dl) slut på en vecka? Kanske jag doserade väl generöst då den är flytande? 

Sen läste jag på Daniels blogg och blev mer nyfiken. Är detta en smart produkt som tyvärr är skräp? Ingredienserna lyder som följer:

Rapsolja 70%, skummjölk, smörolja 8%
mjölksyrakultur, vegetabiliskt fett, koksalt 1,5%
emulgeringsmedel (E471 av veg. fett, sojalecitin)
konserveringsmedel(???) (kaliumsorbat), arom
surhetsreglerande medel (citronsyra)
färgämne (betakaroten)

Nä, detta är inget för mig. Möjligtvis som nödlösning i husvagnen, båten eller stugan - fast då kan jag ju lika gärna ta med en flaska rapsolja istället.

4 kommentarer:

Daniel Brahneborg sa...

Lustigt att det var nästan precis samma ingredienslista som i den som jag såg. Just Arlas variant körde jag faktiskt själv i massa år.

För semesterbruk skulle jag numera nog rekommendera kokosolja istället. Hållbart i rumstemperatur, drygt, och ger underbar stekyta.

Kari Receptomaten sa...

Ska testa kokosolja, ska bara få turen att tänka på det vi nästa bunkring ;) Hoppas att magen håller för det då kokosfett är äventyrligt ibland...

annamaria sa...

Använder just till stekning Culinesse. Bra smak, ger fin yta. Dock som du skriver odryg. Skönt att slippa kladdet med smör-förpackningen dock.

Erik "Semlan" sa...

Varför denna produkt? Klart dumt. Gäller en hel del halvfabrikat som man kan hitta i mataffären också. Jag har alltid både margarin/smör/olja hemma. Vill jag bryna lök vill jag ha smör eller stekmargarin för att få löken fin. Ofta har jag raps- eller olivolja när jag steker.
Finns stunder för de olika fetterna.