måndag 14 juni 2010

I forskningssyfte: Smulpaj från Ekströms - djupfryst och diskfritt. #LATMAT (Recept på finpaj ingår)

Sommar, sol och lata dagar kräver ibland sin snabba mat. Det gör inget att det är enkelt, skapar lite mindre disk och står mer eller mindre standby i kyl eller frys.
Först ut i Recept o Matens serie LATMAT blir en riktig fuling, smulpaj. En riktig hemlagad smulpaj kräver verkligen inte mycket av tid, engagemang eller något annat men det kan finnas en tröskel där ändå. Ska man dra fram en bunke och vänta på att smöret ska mjukna?
Ekströms smulpaj

Instruktionerna är solklara, häll i och häll över i en pajform - släng in den i ugnen, 20-25 min till klart. Smakar okej (godare dag två) om man får lite extra strösocker på. Kostnad runt 25 kr, räcker mer än väl till fyra vuxna och pajformen är den enda disken.

Annars, den där regniga dagen som ändå kommer, laga själv!

Recept på smulpaj:

150 g smör, mjukt
3½ dl vetemjöl
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker (inte viktigt)
1 krm salt
3-5 dl bär eller rabarber (ju spädare desto godare)
1 msk potatismjöl
1-2 msk socker

Gör så här:

Sätt på ugnen, 200 °C. Rör ihop socker och mjöl, montera i smör och jobba ihop till en smulig massa. Stora bär delas, rabarber skivas och rörs ihop med potatismjöl och hälls i en form. Strö på lite socker om det behövs. Fördela smuldegen utan att täcka bären helt. Grädda i ca 20-30 minuter tills smulpajen fått lite färg.

Njut finpajen med vaniljglass eller vaniljsås, saft och kaffe och håll tummarna att det blir lite kvar lite lite till dag två..

2 kommentarer:

Magnus E sa...

Drog hem Ekströms Äpple-smulpaj och blev riktigt förvånad över hur god den var. De andra är kräver ett ton socker för att smaka någorlunda ok.

Alma Mater sa...

Har undrat hur den smakar - och nu vet jag! Tror jag gör egen :)