fredag 2 juli 2010

Kyckling: Vilken del är godast? #LATMAT #matnytt (filé här, filé där, filé sådan - det råder filéinflation nu)

Filé är tråkigt, så är det bara. Eller nja, filé behöver inte vara tråkigt med det kräver mer omsorg för att inte bli just tråkig.
Så har vi en helt annan diskussion som vi inte ska ta just nu, nämligen vad är det som egentligen är filé? Sista åren har det blivit oehört populärt att kalla alla möjliga köttbitar för filé. Rena rama filéinflationen.Kronfågel Kycklinglårfiléer

Så, vilken del är då godast på kycklingen? Kycklinglevern borde jag svara men det stämmer ju illa med bilden så jag säger att den godaste styckningsdetaljen på en kyckling är låret. Kycklinglårfiléer är ren mat, inget går till spillo, inga ben, brosk eller annat jox. 

Kycklinglårfilé är perfekt att marinera då den är ihålig, fantastisk att fylla med bacon och ost för att sedan snöra ihop och steka, grilla eller varför inte varmröka den? Lite mer vardagligt är kycklinglår/filé perfekt i grytor och soppor.

Aluminiumlådan på bilden med kycklinglårfiléer är för oss lata sommarkockar, vi som gillar latmat. Tänd grillen i god tid, riv av plasten och lägg hela lådan på grillgallret. Sätt på locket till grillen och efter ca 25 minuter är kycklingen klar. Latmat eller hur?

2 kommentarer:

Daniel Brahneborg sa...

Det verkar i alla fall se jämnare kryddat ut än de "Stinas kyckling" som säljs numera. Där är det aldrig mer än hälften av kycklingbitarna som har någon kryddning överhuvudtaget.

Kari Receptomaten sa...

Rätt stor prisskillnad på olika affärer, VI-butiken tar/tog 129kr/kg och Coop 69kr/kg (idag) - är det rimligt tycker ni? Svensk kyckling som svensk kyckling eller?