onsdag 28 juli 2010

@Matmorsans finfina baguetter med hjälp av sk. autolyse - baka kan inte bli enklare än så här!

Hembakade baguetter är busenkelt och gott. Onödigt gott.
Baguette Receptet finns hos Matmorsan och förklaringen på vad autolys / autolyse är finns på Bakkemi.se.
Utöver receptet hade jag i degen 1 msk fiberhusk och ytterligare ½ tsk salt. Jag gräddade baguetterna på min iPinium GSB så klart!

Uppdatering: Köket är nu uppgraderat med en baguetteplåt (köpt på Clas Ohlson) som gör det hela ännu enklare. iPiniumplåten ligger kvar under och på botten av ugnen en rostfri skål med kokande vatten för godare och krispigare skorpa på bröden.
Vidare har jag upptäckt att chiafrö är gott att ha i degen, ca 1 msk som får gå med i degvätskan från början.
Experiment: 1 tsk torrjäst och lite sirap med kallt vatten ger en långsam jäsning under lock med tex isklampar ovanpå. Ca sex timmar senare bakas baguetterna ut och får jäsa 45 minuter i värme, tex ugn med bara lampan tänd eller underugn. Duscha lätt med vatten innan jäsning så jäser bröden utan att spricka. Långsam jäsning ger mer smak och massor med tid till annat roligt att göra under dagen.
I övrigt har jag slutat att (läs: försöka att..) snitta baguetterna.

Inga kommentarer: