torsdag 22 juli 2010

Ostpiroger helt enkelt - rätt nyttiga..

Ska man baka på sommaren måste man baka på sena kvällen. Sagt och gjort, ostpiroger!

Ostpiroger - the making

Inget knussel med surdeg eller poolish, utan 50 gram jäst behövs här för att projektet inte ska ta hela kvällen!

Ostpiroger - results Ingredienser för 12 piroger:

50 g jäst
600 g vatten, 37 grader
300 g havregryn, fiberberikade (jag använde Axa)
400 g vetemjöl
30 g linfrö, hela
20 g salt

150 g riven ost, (jag använde extralagrad grevé)
1 st ägg
2 msk grädde

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt havregryn, vetemjöl och linfrö. Kör i maskin eller knåda tills svetten tränger fram. Tillsätt nu saltet och jobba in det ordentligt. Låt jäsa i degbunken i 30-40 minuter.
Mjöla ett bakbord och stjälp upp degen som du delar i tolv lika delar. Gör nu som pizzabagaren, med mjölade fingrar jobbar du ut runda ca 15-18 cm stora “pizzabottnar”. Lägg en liten hög ost på ena halvan och vik över den andra, med en gaffel fixar du kanten. Repetera elva gånger till ;)
Låt jäsa på plåt 30-60 minuter under duk. Rör i hop ägg och grädde och pensla pirogerna och grädda i mitten av ugnen i 225 grader.

3 kommentarer:

Ninasmat David sa...

Mumma det såg riktigt gott ut. Sparar du några till oss?

Kari Receptomaten sa...

Nope, men jag bakar gärna fler! Och då blir det utan alla nyttigheter.. :P

Ninasmat David sa...

Hmm tvärt om då kör vi mer nyttigheter och dinkelmjöl