Ska man baka på sommaren måste man baka på sena kvällen. Sagt och gjort, ostpiroger!
Inget knussel med surdeg eller poolish, utan 50 gram jäst behövs här för att projektet inte ska ta hela kvällen!
50 g jäst
600 g vatten, 37 grader
300 g havregryn, fiberberikade (jag använde Axa)
400 g vetemjöl
30 g linfrö, hela
20 g salt
150 g riven ost, (jag använde extralagrad grevé)
1 st ägg
2 msk grädde
Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt havregryn, vetemjöl och linfrö. Kör i maskin eller knåda tills svetten tränger fram. Tillsätt nu saltet och jobba in det ordentligt. Låt jäsa i degbunken i 30-40 minuter.
Mjöla ett bakbord och stjälp upp degen som du delar i tolv lika delar. Gör nu som pizzabagaren, med mjölade fingrar jobbar du ut runda ca 15-18 cm stora “pizzabottnar”. Lägg en liten hög ost på ena halvan och vik över den andra, med en gaffel fixar du kanten. Repetera elva gånger till ;)
Låt jäsa på plåt 30-60 minuter under duk. Rör i hop ägg och grädde och pensla pirogerna och grädda i mitten av ugnen i 225 grader.
3 kommentarer:
Mumma det såg riktigt gott ut. Sparar du några till oss?
Nope, men jag bakar gärna fler! Och då blir det utan alla nyttigheter.. :P
Hmm tvärt om då kör vi mer nyttigheter och dinkelmjöl
Skicka en kommentar