tisdag 13 juli 2010

Snusk i sommarhettan - en lista med självklarheter eller hur?

När solen står i Lejonets tecken är det rötmånad och extra varmt och fuktigt. Det är inte bara vi själva som älskar sol och värme. Matförstörande bakterier trivs också extra bra varma sommardagar. Då kan det vara bra med några enkla tips som håller dig matfrisk i sommarvärmen. Det här är en sommarhälsning från Svensk Köttinformation:

Bäst före datum

Kontrollera bäst före datum noga.


Rökt och rimmat

Satsa på rökta eller rimmade charkprodukter, som har lång hållbarhet.


Använd kylbag när du handlar

Ta med kylbag till butiken. Transportera hem maten snabbt. Förvara i kyl som håller +4°.


Håll kylkedjan obruten

Ta bara fram så mycket som går åt. När mat står framme i rumstemperatur trivs bakterierna bäst. OBS! Bäst före datum gäller inte om maten blivit varm innan den åker tillbaka in i kylen.


Tina i kylen

Låt aldrig djupfryst mat tina i rumstemperatur. Sommartid är det planering som gäller.


Rena händer

Tvätta händerna med tvål och varmt vatten innan du börjar laga mat.


Rena redskap

Diska kniv och skärbräde mellan du skär grönsaker och kött.


Kyl mat som blir över

Blir det mat över som ska sparas bör den kylas ner så fort som möjligt. Bäst är att ta undan mat som ska sparas och inte låta den stå framme i rumstemperatur.


Lukta, smaka och släng

Lita på dina sinnen. Släng all mat som ser dålig ut, luktar eller smakar illa.

2 kommentarer:

edgar sa...

rötmånad är en myt

Kari Receptomaten sa...

Fyller på med "...rötmånaden i stort sett att beteckna som vidskeplighet, eftersom det är själva datumet som folk fäster vikt vid, inte väderleken..."
Från: http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6tm%C3%A5naden