onsdag 22 september 2010

Chilibröd med dinkel - bakat, borttappat och återfunnet

Chilibröd med dinkel - en klassiker från förr :)

Någonstans långt inne i min dator hittade jag detta recept på ett bröd jag minns blev riktigt bra. Receptet är från tiden långt innan jag hade börjat blogga mina recept. Ursprunget är okänt. Bild kommer när jag bakat!

Du behöver:

2 finhackade chilifrukter
1 pkt jäst
5 dl mjölk
2 msk olja
2 tsk socker
2 tsk salt
5 dl dinkelmjöl
Ca 10 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölken så den blir fingervarm. Tillsätt oljan. Rör ut jästen i lite av vätskan. Tillsätt sedan resterande del av vätskan.
Häll i socker, salt och dinkelmjöl i degspadet. Tillsätt sedan vetemjölet. Observera att mängden vetemjöl ej är exakt. Tillsätt så mycket mjöl att degen känns smidig.
Innan allt mjöl är tillsatt blanda i chilifrukterna. Själv tog jag två röda spansk peppar av den variant man hittar i mataffären. (Jag hade själv odlat dem genom att ta frö från chilifrukter jag köpt - ett tips inför nästa år. Torka fröna - spara dem - odla i februari-mars.)
Låt degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
Arbeta ut degen till två limpor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Skär skåror i bröden - det ser snyggt ut.
Grädda i 200 grader i cirka 25 minuter.

Brödet passar utmärkt till den höstiga soppan!