torsdag 16 september 2010

Ost och kexskola - en upplevelse i sig.

Ost och kexskola med två riktiga entusiaster, Jenny Svenson och Vincent Lèfevre som båda lever ost ända ut i fingertopparna!

Ost och kex01 Ett rejält bord dukat med en helfransk ostbuffé till det vin, frukt och kex förstås!Ost och kex03 Blåmögel, kittost, brie, hårdost, getost och färskost - samtliga väl tempererade.

Ost och kex04Men var är alla? Jo, bakom ryggen på mig ;)

Ost och kex05Och kikar på nyheterna från kexfabriken som är framtagna tillsammans med ostproffset Jenny.

Ost och kex06 Rågkexen och de små digestivekexen föll mig i smak - äntligen en bra storlek! Det är osten som ska dominera.

Ost och kex07Provning pågår, från vänster till höger - först med ett vitt vin. En chardonnay kan vara en så rätt smakkamrat till dessa ostar. Givetvis smakade vi med ett rött också.

Ost och kex08 Vad har vi här? Nyskördade hasselnötter - första gången jag smakar färska! Gott? Fantastiskt gott!

Ost och kex09 Efter provningen njuter vi av ostbuffén. En av flera favoriter ser ni längst ned till vänster, Morbier.

Ost och kex10 Enkelt är gott, Stilton och endivedröm. Recept kommer snart!

Ost och kex11 Monster? Nä, inte alls - detta är en pepparkaksbrie som riktigt fått gå ihop. Recept kommer!

Ost och kex12 Färskostboll med rommarinerade korinter, vita och bruna russin. Omnomnom!!

Ost och kex13 Fanns det kvar någon plats för en extra frukt i magen? Och fikon som är så gott! Hur göra?

Ost och kex18

Kexen kommer från Göteborgskex, om nu någon missade det ;)
Jenny hittar man i Göteborg på Hugo Ericson Ost i saluhallen och på bloggen Ost&Kex.
Vincent finns allt som ofta i sin butik i Stockholm som heter Androuet och ligger på Nybrogatan 6.

6 kommentarer:

@Receptomaten sa...

Ska kika på pressmaterialet och sen om ostarna finns med där, återkommer! Annars får vi fråga :)

Alma Mater sa...

Det där ser otroligt läckert ut! Ingen nattmacka den dagen ;)

Chezsofia sa...

Oj det här såg lyxigt ut! Vad var det för ostar?

@Receptomaten sa...

Hårda lite torra oster som Morbier är nog en av favoriterna :) Ridderheims Birger Jarl är en annan som är svår att vara utan... Se uppskattar jag fetaost på längden och tvären :D

Görel sa...

Åh ost ... det är nästan det bästa med LCHF, man får äta så mycket ost! Vilken lycka att få testa många sorter på en gång. Vilken var din favorit?

@Receptomaten sa...

@ChezSofia - Ostarna vi testade: Brillat Savarin, Perail, Morbier, Comté, Camembert, Brie de Melun, Rove des Garrigues, Saint Maure, Galet des Charteux, Langres, Maroille, Fourme d´Ambert och Roquefort.

Och sen misstänker jag att buffén innehöll ett gäng till :)