Kärt barn har många namn: Schlemmertopf, Römertopf eller romargryta i folkmun. Laga kyckling i lergryta är fantastiskt gott och riktigt enkelt!
Vi fick en lergryta i present och hade ingen aning om hur man skulle göra, en snabb titt på Anders Öhmans Mat & Vin blogg gav snabbt svaren som behövdes.
Recept för fyra rejäla portioner:
2 st kycklingar, stora - 1,4 kg st
4 st stora morötter
2 st gula lökar
50 g smör
2 tsk salt
2 tsk citronpeppar utan smakförstärkare
10 varv svartpeppar
1 knippe dill
Gör så här:
Lägg lergrytan i blöt, ca 30 minuter. Stycka kycklingen i sju delar, lägg ryggdelen som blir över i frysen för senare buljongkok.
Skala och dela lökar och morötter grovt.
Varva kyckling, lök, morötter, salt, peppar och citronpeppar i den nu blötlagda lergrytan och toppa med rejäla smörklickar.
Sätt in grytan med locket på i den ännu kalla ugnen på 225° C i ca 75 minuter. Kontrollera att kyckling är klar och servera med ris eller potatis och njut. Såsen får du på köpet i lergrytan.
--
Tack Karin för den fina presenten - välkommen på middag!
4 kommentarer:
När C och jag flyttade hemifrån så var det med en hel del kökssaker vi ärvt från hans farmor, bla en lergryta. Jag minns att vi lagade massor av mat i den, mestadels kyckling i olika former, men också bröd har jag för mig. Nuförtiden har lergrytan hamnat i skymundan, lite synd faktiskt, tack för påminnelsen!
Bröd i lergrytan låter som klockrent! Friska upp minnet omedelbums, nu blev jag triggad :)
O dillen?
Just det, dillen ja :) Lägg den överst!
Skicka en kommentar