måndag 6 september 2010

Ur lergrytan: Kyckling Schlemmertopf - så gott, så enkelt!

Kärt barn har många namn: Schlemmertopf, Römertopf eller romargryta i folkmun. Laga kyckling i lergryta är fantastiskt gott och riktigt enkelt!
Vi fick en lergryta i present och hade ingen aning om hur man skulle göra, en snabb titt på Anders Öhmans Mat & Vin blogg gav snabbt svaren som behövdes.

Schlemmertopf kyckling

Recept för fyra rejäla portioner:

2 st kycklingar, stora - 1,4 kg st
4 st stora morötter
2 st gula lökar
50 g smör
2 tsk salt
2 tsk citronpeppar utan smakförstärkare
10 varv svartpeppar
1 knippe dill

Gör så här:

Lägg lergrytan i blöt, ca 30 minuter. Stycka kycklingen i sju delar, lägg ryggdelen som blir över i frysen för senare buljongkok.
Skala och dela lökar och morötter grovt.
Varva kyckling, lök, morötter, salt, peppar och citronpeppar i den nu blötlagda lergrytan och toppa med rejäla smörklickar.

Sätt in grytan med locket på i den ännu kalla ugnen på 225° C i ca 75 minuter. Kontrollera att kyckling är klar och servera med ris eller potatis och njut. Såsen får du på köpet i lergrytan.

--

Tack Karin för den fina presenten - välkommen på middag!

4 kommentarer:

Tina - pickipicki.se sa...

När C och jag flyttade hemifrån så var det med en hel del kökssaker vi ärvt från hans farmor, bla en lergryta. Jag minns att vi lagade massor av mat i den, mestadels kyckling i olika former, men också bröd har jag för mig. Nuförtiden har lergrytan hamnat i skymundan, lite synd faktiskt, tack för påminnelsen!

@Receptomaten sa...

Bröd i lergrytan låter som klockrent! Friska upp minnet omedelbums, nu blev jag triggad :)

Nisse sa...

O dillen?

@Spisat sa...

Just det, dillen ja :) Lägg den överst!