onsdag 8 september 2010

Vi måste rädda surströmmingen! Det säger Anna Maria Corazza Bildt till EU. #Matnytt

“– Surströmmingen, som är en traditionsrik svensk delikatess, måste bevaras. Det säger den moderata Europaparlamentarikern och matdebattören Anna Maria Corazza Bildt som nu slåss för surströmmingen i EU.
Sverige har fått ett undantag för produktion och försäljning av surströmming, som upphör vid årsskiftet 2011 om EU vägrar förlänga det. Vi riskerar förlora en del av Sveriges kulturella arv.
– Surströmmingen är i fara och Sverige måste sätta press på EU-kommissionen för en att vi skall få fortsätta denna tradition. Genom att föra en offentlig debatt i Europaparlamentet och med kommissionen försöker jag öka trycket för en förlängning, säger Anna Maria Corazza Bildt.
– Jag har besökt fiskare och småföretagare som lever av surströmmingen och har lovat dem att ta strid för denna typiskt svenska mattradition. Nu gör jag som jag lovat. Och jag hoppas att få stöd av så många svenskar som möjligt.
"Östersjöfisken innehåller en något högre dioxinhalt än vad som är tillåtet inom EU, men med tanke på hur små mängder det gäller och hur sällan svenskarna äter fisken, utgör den inget hot mot hälsan", skriver Anna Maria Corazza Bildt till Kommissionen.
Hon påpekar också att ett stort ansvar ligger på myndigheterna att ta fram ytterligare fakta och analyser om surströmming.
Det är ytterst viktigt att bevara denna svenska mattradition, som sysselsätter flera hundra fiskare och små- och medelstora företag, konstaterar hon också i sin fråga till kommissionen..
.”

Saxat ur en pressrelease från Mynewsdesk.

Inga kommentarer: