lördag 11 september 2010

Vintest: Fireblock Old Vine Shiraz 2007. Lådvin på riktigt - Australian Wine Club

Fireblock Old Vine Shiraz 2007 visar sig vara ett riktig höjdare för att vara ett lådvin. Lådvin på rätt sätt ska vi tillägga, Australian Wine Club levererar flaskorna hem till din dörr - i en låda.

Australian Wine Club levererar viner från flera världsdelar och utbudet är stort. Detta är en av anledningarna till att “Prova på lådan” finns, här får du både rött, vitt och rosé att smaka. Två flaskor av varje sort och antalet sorter är sex.

Vi börjar med att smaka på en Shiraz från 2007, Fire Block Old Vine.

Fire Block Old Vine Shiraz 2007Fire Block smakar ljuvligt gott och är inte tungt alls, fruktigt och bärigt helt utan den tunga “rödvinigheten” som så många gånger skrämmer ovana rödvinssmakare. Doften är behaglig, bärig och färgen relativ ljus. Fire Block är rätt alkoholstarkt räknat i procent men detta sticker inte ut och är inte till nackdel.
Vinet fick omedelbart ett sort leende av båda oss med påföljande resonemang om att det är skillnad på vin och vin i olika prisklasser - man får helt enkelt det man betalar för.

Betyget kan inte bli bättre än fem smakjägare men här vill vi sätta ett extra plus i kanten ändå!

Producent: Fire Block Wineyard
Ursprung: Australien
Produktion: Traditionell
Druvsort: Shiraz, 100%
Alkoholhalt: 14,5 %
Pris: 165 kr - 75 cl

”Doften är fullspäckad med sötmogna bär, choklad, vitpeppar och kryddor. Smaken är ungdomlig men balanserad med mycket av allt! Smak av choklad, mogna bär och balanserade tanniner. Servera något under rumstemperatur, mellan 18-20°C
Vad som ursprungligen var en liten vingård planterad kring en järnvägsstation (rankorna växte i brandgatan kring järnvägen, därav namnet) har blivit en av våra medlemmars absoluta favoritproducenter. Denna old vine shiraz är gjord på vinrankor som planterades i början av 1900-talet ger ett ungdomligt, kraftfulltvin med massor av smak.”

Inga kommentarer: