fredag 15 oktober 2010

Årets Konditor 2010 och Chokladfestivalen 2010 - dubbelt så mycket gott!

Idag avgörs Årets Konditor 2010 och det sker på Chokladfestivalen 2010. Detta låter som det kommer bli en sillbit till middag ;)

De fem finalisterna i Årets Konditor 2010 är:
 
ÅKloggaAnicka Larsson, 38 år från Hemse på Gotland, som jobbar på Handgjort i Stockholm. Tema: Alice i Underlandet.
Roy Fares, 25 år från Örebro. Roy är konditor på PO Choklad & Konditori i Stockholm. Tema: Aladdin.
Cajsa Lindberg, 25 år från Visby. Cajsa jobbar på Gunnarsons Specialkonditori i Stockholm. Tema: Trolltyg i tomteskogen.
Ellinor Andersson, 36 år från Visby, driver Wisby Dessertkonditori på Gotland. Tema: Törnrosa.
Oscar Johansson, 29 år från Sjövik utanför Göteborg, är konditor på fartyget National Geographic Explorer. Tema: John Bauer.

Länken till hela eventet är Årets Konditor.

Chokladfestivalen 2010 är inne på sitt nionde år och hittills har nästan 100000 personer besökt chokladhimlen och smakat sig igenom mer än de borde. Direkt till Chokladfestivalen.

Här följer ett smakprov (nåja) och recept från Nordiskamuseet:

Foto: Peter Segemark, ©Nordiska museet.

Festivalbakelse

Chokladbotten 

500 gr mjukt smör
440 gr socker
500 gr mörk choklad ca 70%
400 gr ägg
140 gr vetemjöl

l. Blandas i nämnd ordning i blandare med vinge 
2. Fylles i en kapsel, 40x60 cm och strykes jämn 
3. Bakas i 200 grader ca 10 minuter, låt svalna

Hallontryffel

400 gr hallonpuré
200 gr osaltat smör 
300 gr socker
150 gr grädde

Detta kokas upp och slås över:
 
450 gr ljus choklad
450 gr mörk 70% choklad

l. Mixa därefter blandningen slät med en stavmixer
2. När tryffeln är 30 grader slås den över chokladbotten och sättes i frysen

Mjölkchokladmousse

320 gr grädde
700 gr ljus choklad

Koka upp grädden och slå över den ljusa chokladen

230 gr socker
70 gr vatten
150 gr ägg
170 gr äggula
1040 gr lättvispad grädde

Tre blad gelatin som blötlägges 

Socker och vatten kokas upp till 121 grader och slås över ägg och äggula under ständig omrörning i
vispmaskin. Vispa sedan äggvispet kallt.

Montera

Blanda samman chokladblandningen, äggvispet och den lätt vispade grädden samt de blötlagda gelatinbladen.
Stryk sedan moussen slät i kapseln och frys in på nytt. Skär upp bakelsen i portionsbitar.

Inga kommentarer: