tisdag 12 oktober 2010

Barnens Egen Matskola - vinnaren Ville 4 år med Köttfärs Africana (lökfritt)

Barnens Egen Matskola presenterar Ville 4 år som tog hem segern med Köttfärs Africana som bästa huvudrätt.

Köttfärs Africana

Recept & gör så här: Köttfärs Africana för 4 personer
Ca tid 30-45 min, 10-12 min i ugn 250 grader

1kg köttfärs steks helt klar med önskad mängd salt och vitpeppar. Lägg den sedan i en ugnsäker form.
Blanda 4 dl grädde (blir bäst med vispgrädde)med 1 och 1/2dl chilisås och 4-5 tsk curry (typ Kockens
kryddor). Vispa detta med en handvisp och lägg ett jämt lager ovanpå köttfärsen. Sedan in i ugnen.
Den ska bli gyllenbrun och såsen ska stabilisera sig med färsen.
Grönsaker och frukter läggs sedan i olika skålar. man kan välja vilka frukter och grönsaker som helst.
Som tillbehör är det gott med cashewnötter, gurkbitar, banan, röd och gul paprika och lite kokos.

Recept(en) kommer i en kokbok som heter Barnens Bästa Fest och kommer i mars 2011.

Samtliga vinnare:

DRINK: Jumbo Smoothie, Evelina Tuisku, 2 år.
familjen Tuisku Petersson, Norrköping

PLOCK: Italienska mumsvåfflor, Skilla, 5 år.
familjen Farm Sundberg, Gnesta

HUVUDRÄTTER: Köttfärs Africana, Ville 4 år.
familjen Lind, Ulricehamn

EFTERRÄTTER: Smarrig Daimtårta, Pixy, 7 år.
familjen Öhgren, Bromma

Pressreleasen i sin helhet: Här. Bild: CC 3.0

6 kommentarer:

Alma Mater sa...

Kul idé att barnen själva får bestämma! Och det var en försigkommen 2-åring!

@Receptomaten sa...

Ska börjas i tid :)

BakahemmaMaria sa...

Åh, sånt där älskar jag! Barn kan så himla mycket bara man vågar låta dem röja loss i köket. Mina har haft en stående matdag och en bakdag i veckan sen de var 4 år. Då de helt själva (fast jag finns ju i rummet bredvid) får bestämma och laga/baka vad de vill.

Sånt här blir jag glad av!

@Receptomaten sa...

Stående matdag är en kanon idé! Vad brukar det bli på menyn då?

BakahemmaMaria sa...

Fantasin när det gäller matlagningen kan tryta ibland, även om de gjort allt från vanliga köttbullar och spenatpannkakor, till hemmagjorda chicken nuggets och egen currysås. Sen brukar man få tändstickstunna morotspinnar, mest för att jag tror de njuter av att kunna hantera en kockkniv (precis som vi vuxna kan känna oss med kniven i handen).

Det de gillar mest och där de verkligen har fantasi, är bakningen!
De har skapat egna recept och gjort en liten receptsamling.
Nästa experiment som är på g är "mardrömmar", en ny variant av "drömmar" :)

@Receptomaten sa...

Bra där med knivfrågan - det är halva nöjet :) Mardrömmar låter intressant :D