måndag 4 oktober 2010

Godaste fläskpannkakan - enkelt recept av typen nyttigare

Ett recept på fläskpannkaka är något jag ofta letar efter, med mitt dåliga minne (sk. teflonminne) blir det enklaste ofta det svåraste.
Så, en gång för alla, receptet på en bra fläskpannkaka:

Ingredienser för fyra portioner:

300 g fläsk (vi fuskade med stekfläsk)
3 st ägg (riktigt stora)
3 dl vetemjöl
5 dl mjölk, 3%
1 dl vispgrädde
2 msk fibrex (länk för den nyfikne)
¾ tsk salt
4 st spenatpuckar (valfritt men gott)
1 st smörklick

Fläskpannkaka Gör så här:

Sätt på ugnen, 200° C och ställ in långpannan med en klick smör. Efter några minuter när smöret har smält häller du detta i en bunke och skickar in fläsket i lagom stora bitar på plåten.
I skålen med smöret rör du ihop ägg, nästan all mjölk, vetemjöl, salt, fibrex och vispa till en jämn och fin smet. Häll i resten av mjölken och toppa med vispgrädden. Spenaten, glöm inte den. Smaka av men tänk på att fläsket bidrar i slutändan med lite sälta.
När fläsket börjat krympa och får lite färg häller du helt sonika smeten över och gräddar fläskpannkakan i knappa 30 minuter. Testa med provsticka och servera bums med lingon och/eller äppelmos.

2 kommentarer:

Alma Mater sa...

Samma här att jag fuskar med stekfläsk. Varför har jag inte tänkt ugnspannkaka + spenat? Mumsigt!

@Receptomaten sa...

Monsterpannkaka ju :D Plättar & allt vad det kallas för, stora, tjock, tunna, små ja du vet!