söndag 28 november 2010

Gästblogg: Ångkokta dumplings på taiwanesiska Din Tai Fung. Rapport från landet Down Under .au

Hej allihopa! Jag heter Paul och är idag er gästbloggare.
Vissa kanske har sett till mig på twitter där jag twittrar som @Foodetc. Foodetc är ett litet hobbyprojekt som växt till sig under åren, men är fortfarande ändå just ett hobbyprojekt, som jag pysslar med mest för att det är roligt. För dig som inte besökt själva sidan är det summerat: om mat, recept och lite resor.

I alla fall, just nu bor jag i Sydney i Australien, där jag spenderar ett år som student på University of Technology där jag trots skolans namn studerar reklam och marknadsföring. Förutom studierna så måste jag som matnörd givetvis också utforska stadens kulinariska utbud, vilket jag lägger extra energi på nu under mitt pågående sommarlov (jag har fortfarande svårt att hantera att det är sommar och samtidigt snart jul).

Till att börja med är Sydney en väldigt mångkulturell stad. Den asiatiska är, förutom den australiensiska, den mest påtagliga kulturen, och utbudet av mat från länder som Kina, Japan, Vietnam, Korea och så vidare är rätt så enormt. Hittills har jag hittat ett antal guldkorn som t.ex. restaurangen Din Tai Fung som sägs ha utnämnts av kändiskocken Anthony Bourdain till det ställe han skulle kunna resa över halva världen bara för att äta på. Din Tai Fung är en taiwanesisk kedja som finns i ett tiotal länder i Asien samt i Usa och, lyckligtvis för mig, alltså även i Australien. Deras specialitet är Xiaolongbao, små extremt goda och även hyfsat billiga, ångkokta dumplings.

dintaifungdumplingsDet här med riktig australiensisk mat är svårare, det finns inte så många, om några, tydligt australiensiska rätter. Rene Redzepi, ägare till världens just nu bästa restaurang Noma i Köpenhamn var här förra månaden och frågade sig om det överhuvudtaget fanns något riktigt australiensiskt kök. Riktigt australiensiska rätter är svåra att hitta; de australiensare jag pratat med håller med om att det knappt finns någon helt genuint australiensisk maträtt, men däremot finns lokala varianter som Aussie burger (burgare med rödbeta och ananas); Aussie meatpies (köttpajer toppade med 'tomato sauce' aka ketchup); fantastiska skaldjur och många kombinationer av högkvalitativa australiensiska råvaror tillagade med asiatiska matlagningstekniker. Ett exempel på det sistnämnda, taget från menyn på Australiens kanske mest berömda restaurang Tetsuya's, är brässerad oxsvans med sjögurka och den asiatiska citrusfrukten yuzu.

Slutligen kan jag även meddela att jag hittills även har provat krokodilpizza, vilket smakade för att utrycka det stereotypt lite som kyckling; och Vegemite, vilket inte gjorde någon omedelbar succé, men jag ska jobba på det har jag tänkt. Lyckades dock få till en bra gräddsås häromdagen, bland annat genom att spetsa den med just Vegemite.

Det var väl allt för den här gången, är någon intresserad av att följa mitt australiensiska matnörds-studentliv så finns jag alltså på twitter som @Foodetc, och titta gärna in även på själva Foodetc.se. Föresten skriver jag på Ridderheimsrapporten.se ibland också!

Avslutningsvis: God jul i förskott! Jag ska jobba på att försöka få lite julstämning här trots värmen (läs regnet).

2 kommentarer:

matmorsan sa...

Det är kul och intressant att följa dig och dina kulinariska äventyr. Har aldrig varit i Australien och vet ganska lite om matkulturen.

Paul sa...

Tack! Nej, jag hade ingen aning heller egentligen när vi kom hit om hur matkulturen var, är förvånad fast glatt överaskad över att det är såpass asiatiskt som det är. :)