onsdag 10 november 2010

Pizzabotten - recept på pizzadeg. Tunn, smakrik och framför allt enkel att göra.

Recept på pizzabotten / pizzadeg med jäst. Till en normal långpanna alt. 3-4 runda beroende på hur tunna du vill ha dem.

PizzabitDu behöver:

25 g jäst
15 g salt
10 g socker (går att utesluta)
3 msk olja
2,5 dl kallt vatten
300 g vetemjöl
125 g fint rågmjöl

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och rör ut i vattnet. Tillsätt* salt, socker och olja, rör om. Rör i nästan allt vetemjöl och rågmjölet och jobba ihop med skaftet på en träslev. Nu har du en förhoppningsvis en rätt kladdig deg som får jäsa på ett varmt och mysigt ställe i ca 45 minuter under en bakduk.

Smörj (pensla) en långpanna med så lite olja som möjligt och stjälp upp degen. Jobba ut degen till önskad storlek och låt jäsa igen i 20-30 minuter. Klart!
Grädda i mitten av ugnen runt 20 minuter beroende på topping och tills kanterna fått fin färg.

Tips:

* I degen är det gott med kryddor, rör i t.ex. vitlökspulver, paprikapulver och oregano.

Innan du lullar på med tomatsåsen på den färdigjästa pizzabotten är det kanonbra att pensla med lite olja, då får du ett spärrskikt mellan degen och tomatsåsen och en riktigt krispig pizzabotten.

Och sist men inte minst - koka din egen tomatsås, det är tomatsåsen som gör hela skillnaden..!

Inga kommentarer: