Tyrols vilda julbord på Gröna Lund i Stockholm är avnjutet under personlig guidning av Tyrols chefskockar Samuel och Henrik. Dryckerna hanterade servisan Monika på bästa tänkbara sätt :)
Sju sittningar/tallrikar är vad som behövs. Minst.
Tyrols vilda julbord i några siffror: 24 kockar, 505 matgäster per sittning, 52000 köttbullar (vanliga & björn), 235 rätter och detta är 26:e året i rad! All lagad mat är lagad på plats med råvaror från Vilhelmina.
Är du vegan - då finns något alldeles extra för dig! (ska försöka ordna bild på det)
Kvällen börjar i kåtan med lingonglögg från Vilhelmina.
Premiärdagen bjuder på snö och minusgrader - som på beställning..
En något frusen Henrik grillar renstek på alved i grillkåtan..
- Smakbit? - Ja tack!
Rökmästare Nisse (tror jag han hette) gläntar på dörren till rödingen..
Vilken syn, vilken doft! Och jisses vad gott att smaka direkt ur rökkåtan!
Sillfatet, mina favoriter blev vinbärssillen och västerbottenströmmingen.
Renhornssnaps - malda renhorn i brännvin med en bit renhorn som tår i flaskan. Vilhelmina sameby är stolt leverantör.
Favoriterna souvasbakad lax, gravad hälleflundra och skaldjurspaté.
Vildsvinspaté, konjaksgravad ren, rökt renhjärta, rökt björn, whiskymarinerad rökt älg, klassisk skinka och syltade kantareller.
Tack för bilden Fredric!
Björnstek, björnköttbullar, vildand och abborre i saffransås..
Gott rött och klockrent till julens varma.
Brie med jordgubbe, vicepresident med kvanne & rabarber, Linus med kråkbärsgelé och typ Stilton närmast.
Godis: Saffranspannkaka, syltade päron (tokgoda) och kaffecheescake mm.
Glassdax, här ser vi fyra sorter av sju.
Åkerbärsglass, hel ljuvlig och inte för söt.
Hjortronglass, lingonglass och havtornssorbet.
Gruppfoto snapsar. Drick dem i denna ordning.
Två timmar till 505 hungriga matgäster invaderar. Ingen stress, nej nej. Vilhelmiater tar det lugnt.
Rundtur i köket. Här är det mer fart kan jag lova.
Dekor på gång - äkta vara så klart!
Några av 235 skyltar. Guldvaskarpanna, björnköttbullar, västerbottengratinerad röding, tjäderbröst, jansson, rödkål, souvas, bäverstek, abborrelåda, hjortkorv, guldgrävarens hjortgryta, kråkbärsgelé och mer..
Sammanfattning: En fantastisk upplevelse som direkt ger högsta betyg, fem smakjägare av fem möjliga! Genomtänkt, mysigt och underbart gott - allt detta i en trivsam miljö med genuina människor och råvaror.
Det här är julbordet man aldrig kommer glömma!
Tyrols Vilda Julbord (länk) till detaljerna, bokning mm.
5 kommentarer:
Oh ! Det där såg verkligen inte illa ut ! Och jag som redan är lunchhungrig :-)
Härliga bilder! Ser verkligen gott ut! :)
Den whiskeymarinerade älgen var min favorit på julbordet. Men var är bilden?
zzZ zZ
Tack för din kommentar Per Svensson. Hoppas du sover gott eller vad det nu är du önskar förmedla..?
Skicka en kommentar