lördag 25 december 2010

Matsmart! Överbliven julmat på rätt sätt - tips finnes och sökes! [Crowdsourcing]

Det här är ett så intressant ämne så här kommer en återvunnen bloggpost på: Julmaten som blev över – ditt bästa tips?!

--
Hur många dagar vill man se julmat efter julafton? Kanske två?
Är man taktiskt lagd och har fantasi nog att ta hand om resterna blir det fin fin bonusmat i flera dagar!


Här tänkte jag samla tipsen med din hjälp, vad gör du med julmaten som blev över? Posta kommentar, twittra eller maila så fyller jag på listan!

  • Potatis – potatissallad, potatismos och grunden till pytt i panna.
  • Grönsaker - brysselkål, grönkål etc blir fin gratäng med grädde och ost som topping.
  • Skinka – pålägg, del i pytt i panna, skinkschnitzel och blir det över riktigt mycket så frys in till blivande matlådor.
  • Köttbullar – perfekt smörgåsmat med rödbetssallad, del i pytt i panna, som godis och varför inte grillspett?
  • Prinskorvar – grillspett, del i pytt i panna och goda(st) som kalla till en öl :) Korvsoppa är gott med!
  • Paté och leverpastej – smörgåsmat, helt ok att frysa om man nu inte har hund…
  • De finska lådorna – kålrotslåda och morotslåda är gott kallt under skinkmackan.
  • Ägghalvor – frukost och mellanmål, är äggen utan topping blir det en del i pytt i panna.
  • Sill – blir det verkligen över sill? Sill håller väldigt bra om man varit noga med temperatur och hygien.
  • Janssons frestelse – kalasgott att ha i matlådan, packa om i burkar och frys in.
  • Gravad lax – blir ännu godare som laxpudding, går bra att frysa i om det kniper.
  • Risgrynsgröt – känslig produkt, ät upp till frukost och mellanmål och släng resten. Ris ala Malta, nja…
  • Lussekatter / saffransbullar – rosta till skorpor innan de börjar mögla. 
  • @JohanMedE tipsar – omelettopping
  • @RebeccaTorma tipsar – länk med bra tips
  • @KatjasMat tipsar - gravad lax i ugnsform, klicka över osaltat smör, massa färska örter på, gratinera på grillvärme så smöret smälter... Servera med pressad potatis. Lovely!
  • @KatjasMat tipsar - glöm inte finsk makaroonilaatikko fast med skinka ist för köttfärs:)
  • @Basic70 tipsar - Ta den överblivna gravade laxen, och halstra den snabbt i en varm stekpanna.
  • Pelles Kök tipsar – Grönkålssoppa med lax
  • @AndersOhman – pimpar risgryngröten
  • @AndersOhman – trollar med laxen
  • @AndersOhman – quesadillas
  • @Pickipicki – Omelett med lax & kräftstjärtar **YUMMY**
  • Carin - Jag fryser alltid en del av min gravlax, skivad. Perfekt att sedan ta fram i rätt mängd när man vill. Fick tipset från en restaurang en gång.
  • Carin - Är inte laxen för hårt gravad är den jättegod att halstra hastigt. Servera med kokt potatis, spenat och en sås exempelvis gjord med majonäs (lätt om du vill), crème fraiche (så lätt du önskar), lite dijonsenap, citron och dill.
  • Här vill jag ha ditt tips!

Som fotnot – vi slänger 100kg ren mat per person och år. Det är illa, rent ut sagt helt kasst. Släng ingen mat – ta det som en utmaning istället att lyckas komponera något gott. Här finns pengar, miljö och transporter att tjäna.

Var smart - MATSMART!

2 kommentarer:

Carin sa...

Jag fryser alltid en del av min gravlax, skivad. Perfekt att sedan ta fram i rätt mängd när man vill. Fick tipset från en restaurang en gång.

Carin sa...

Är inte laxen för hårt gravad är den jättegod att halstra hastigt. Servera med kokt potatis, spenat och en sås exempelvis gjord med majonäs (lätt om du vill), crème fraiche (så lätt du önskar), lite dijonsenap, citron och dill.