Hej!
Nu är det jag, Ulf Blomqvist (@powerlapp), som fått möjlighet att dela med mig av ett par fina silltips inför julen. Det hör inte till vanligheterna att jag skriver i bloggar, men det är rätt vanligt att jag vill göra så mycket som möjligt själv till julbordet. I år blir det allt från enbärs-och konjaksgravad renfilé till traditionella köttbullar.
Sill, ja i stort sett alla fiskrätter, tillhör mina favoriter på julbordet. För någon vecka sedan ställde jag en fråga till mina twittervänner vilka sillsmaker jag skulle satsa på i år. @Receptomaten var snabb att tipsa om alla silläckerheter han hittade på Tyrols julbord. En smak fångade min uppmärksamhet: Västerbottenost. Därutöver kände jag efter i munnen vad som skulle vara gott och följande är enkla men goda sillar att göra själv och servera den 24:e (eller när som helst egentligen).
Citron- och muscovadosill
1 burk inläggningssill (abba)
½ dl ättiksprit 12 %
1½ dl vatten
2 dl ljus muscovadosocker (el. rårörsocker)
Cest från en citron
16 st vitpepparkorn, lätt krossade
8 st kryddpepparkorn, krossade
½ gul lök, skivad
Blanda, ättika, socker, vatten och peppar i en kastrull. Koka upp och låt svalna när sockret löst sig. Tillsätt citroncest när lagen fortfarande är lite varm. Skölj av sillfiléerna i kallt vatten och skär de i ca 1,5 cm breda bitar. Varva sill och lök i en hög glasburk. Häll över den kylskåpskalla lagen och låt dra 1½ - 2 dygn i kylskåp.
Servera gärna med lite färsk dill och nyriven citroncest.
Whiskey- och apelsinsill
1 burk inläggningssill (abba)
2 msk ättiksprit 12 %
½ dl whiskey (rökig!)
1½ dl vatten
2 dl strösocker
Cest från ½ apelsin (el. 1 clementin)
16 st svartpepparkorn, lätt krossade
5 st vitpepparkorn, lätt krossade
5 st kryddnejlikor
½ gul lök, skivad
Blanda ättika, whiskey, socker, vatten, peppar och nejlikor i en kastrull. Koka upp och låt svalna när sockret löst sig. Tillsätt apelsincest när lagen fortfarande är lite varm. Skölj av sillfiléerna i kallt vatten och skär de i ca 1,5 cm breda bitar. Varva sill och lök i en hög glasburk. Häll över den kylskåpskalla lagen och låt dra 1½ - 2 dygn i kylskåp.
Servera gärna med nyriven apelsincest.
Västerbottenostsill (den här är så lätt att göra att alla klarar av den)
Inlagd sill i fina bitar, motsvarande 4-5 filéer (du kan göra den själv enligt receptet på inläggningssillburken)
1½ dl lättcrème frâiche (el. gräddfil)
1½ - 2 dl finriven Västerbottenost
ev. en liten nypa salt
ev. en liten nypa finmalen vitpeppar
Ta bort kryddor och lök från den inlagda sillen. Lägg i en bred glasburk eller stort sillkrus. Blanda crème frâiche och den den rivna Västerbottenosten väl. Smaka ev. av med en liten nypa salt och vitpeppar. Häll blandningen över sillen, blanda om och låt dra i kylskåp i minst 6 timmar (gärna ett dygn)
Rör om sillen och ostblandningen innan servering.
Bildtext:
Överst från vänster: Inlagd sill, Whiskey- och apelsinsill
Nederst från vänster: Västerbottenostsill, Citron- och muscovadosill
Hoppas det smakar!
/Ulf
1 kommentar:
Västerbottenostsill brukar jag göra precis som du, men har även lite rökig whiskey i. Det blir jättegott, prova!
Skicka en kommentar