fredag 3 december 2010

Vad gjorde Robert & Harry Roberts för 100 år sedan? Kulmust! Flå’t - JULMUST!

Det här visste du inte om julmust!

"En av våra populäraste favoriter på julbordet – julmusten – fyller 100 år i år och dess popularitet visar inga tecken på att dala. Svenskarna dricker alltmer julmust och är dessutom öppna för nya smaker – Spendrups ekfatslagrade julmust blev en succé på julborden i fjol.
Den kryddiga, skummande drycken med det hemliga receptet står med all säkerhet tryggt på våra julbord i många decennier till.

Varje år säljs drygt 40 miljoner liter must och hela 80 procent konsumeras under julen. Förra året stod julmustförsäljningen för över 11 procent av den totala läskförsäljningen och under veckorna vid jul sjunker läskförsäljningen markant till förmån för julmusten.*

Julmust

Hemligheten bakom den karakteristiska mustsmaken ligger i det extrakt som 1910 togs fram av far och son Robert och Harry Roberts i Örebro. Receptet är hemligt och endast ett fåtal känner till det exakta innehållet bestående av malt, humle, olika kryddor, aromer och örter.Musten lanserades först som ett alkoholfritt julöl, men klassades tio år senare som läsk och fick då namnet julmust.
*Källa: Nielsen, 2009 (dagligvaruhandeln och servicehandeln)"

Klicka på bilden så kommer du till en recension!

Inga kommentarer: