lördag 29 januari 2011

Ölprovning: Liquorice Stout by Johan Bülow - lakritsöl

Vad tror ni om lakritsöl? Liquorice Stout by Johan Bülow. Lakrids.nu är adressen för den nyfikne.

Liquorice Stout by Johan Bülow

På något nästan lite magiskt sätt lyckades jag vänta en hel vecka innan flaskan öppnades, men nu är den öppnad, doftad och smakad!

Doften är diskret, jag trodde det skulle vara mer, men en tänk lakrisal / hockeypulver så är man nära.
Skummet är imponerande gräddigt och vackert colabrunt. Efter en god stund ger skummet med sig något och en första liten zipp blir möjlig utan att den ändå korta mustagen blir våt - det vore slöseri av fina droppar!
Ölet i sig är kaffebrunt och ogenomskinligt nästan grumligt, en känsla av äkta vara far igenom tankarna. Tanken tilltalar.
Smaken, först en hint av sötma när ölet är kallt, det tar en sekund eller två innan smakkicken kommer och hela upplevelsen kommer via läpparna och upp i gommen på ett häftigt sätt. Smaken är fyllig och tjock som ett mörkt öl (häpp!) med fin sträva - nu är nämligen sötman ett minne blott. Och visst finns här en ton av lakrits, inte den söta heller inte den salta utan den rena varan. Gott. Udda. Intressant och “worth waiting for”, jag hade ju sparat flaskan ;)

Hur njuter man Liquorice Stout bäst?
Kylskåpskall - nej. Men vid 12-13° C upplever jag att både doft och smak är optimerat, allt samspelar riktigt bra. Häll upp lite åt gången och smaka vart efter, det lönar sig med tålamod som alltid.

När njuter man Liquorice Stout bäst?
24/7 såklart. Nä, skämt å sido, jag skulle vilja påstå att detta passar som en spännande aperitif som garanterat överraskar och skapar samtal med flera aha, oj och wow! Alternativt som en uppfräschande “efteråtdrink” en god stund efter måltid då Liquorice Stout tar plats på alla sätt.

Sammanfattning: Ser du en flaska - gör vad som krävs för att få den i din ägo! Detta gäller samtliga av Johan Bülows produkter för att vara rakt på sak, här kan vi vara riktigt avundsjuka på Danmark tycker jag.
- Godt klaret - give mig mere!

-

11 kommentarer:

Åsa Meister sa...

Väntar med spänning på utlåtandet ;)

@Spisat sa...

Pling!

@Spisat sa...

Johan Bülows lakritsöl är doftat, studerat och smakat - en recension finns på plats!

Ninasmat David sa...

VI som har en flara hemma

@Spisat sa...

Ta vara på den asap :)

Ninasmat David sa...

Hemma skrev jag ju. V

Momaskitchen sa...

Aha, spännande! Jag har druckigt Fruli, jordgubbsöl, men det blev inte kärlek vid första ögonkastet (kanske vid ett andra försök?): Men lakritsöl låter ju intressant, bara det inte smakar sötlakrits, jag fick det inte att gå ihop med "hockeypulver" och den "rena varan". Smakade det som sötlakrits/lakritsrot?
Trevlig helg!
Nu ska jag knäcka Staropramen nummer två :-)
/Moma

@Spisat sa...

Staropramen, jo jag tackar :)) Skål då!

Någonstans i det bortre minnet från när man var en liten plutt finns en doftförnimmelse när man öppnade en dosa hockeypulver.
Inte söt utan mer bitter, om man nu kan säga så om lakrits? Innehållsförteckningen säger "Mørk persisk rålakrids".

Trevlig kväll :)

Åsa Meister sa...

Oh my! Det låter verkligen som ett öl i min smak. Gissa om jag blev sugen. Så sugen att rotade mig längst in i skafferiet och hittade en Coopers stout (som egentligen var tänkt som degvätska till ett vörtbröd förra året). Säkert inget i närheten av ditt lakritsöl, men ändå. Så, nu är det Danmark som står först på reselistan ;)

@Spisat sa...

Haha, det var den degvätskan! Skål och hoppas den gör gott :)

Tinefis sa...

Vad trevligt att jag hittade till din blogg genom Fototriss!
Är själv väldigt intresserad i matlagning, fast det är bara en hobby (än så länge) som jag blandar med min passion för film.
Nu ska jag se mig om vidare på din blogg. =o)