lördag 29 januari 2011

Recept och tips om vätskeersättning för barn och vuxna. Vinterkräksjukan (Calicivirus) är här.

Vätskeersättning är bra att dricka om du kräks mycket eller har mycket diarréer. Att bara dricka vatten räcker inte eftersom kroppen förutom vätska även förlorar salter. Det är viktigt att återställa kroppens vätskebalans genom att dricka rikligt.

Vätskeersättningen ger bäst effekt om du dricker i små portioner med täta mellanrum. Fortsätt att dricka rikligt så länge avföringen är lös – även när du känner dig bättre.

  • Om du inte har feber bör du dricka 1–1,5 liter vätskersättning per dag.
  • Om du har feber bör du få i dig 2–2,5 liter vätskersättning per dag.

Vätskeersättning kan du göra själv eller köpa färdigblandad på apotek. Till barn ska du välja apotekens färdigblandade vätskeersättning.

Recept på vätskeersättning till vuxna

  • 1 liter kokt och avsvalnat vatten
  • 6 teskedar strösocker
  • 0,5 tesked salt.

Blanda 1 liter kokt och avsvalnat vatten med 6 teskedar strösocker och 0,5 tesked salt.
Om du tycker att vätskeersättningen smakar illa kan du smaksätta med några droppar pressad citron eller 2 teskedar koncentrerad apelsinjuice.
Vätskeersättningen dricks sval eller rumstempererad. Den kan förvaras i kylskåp i högst ett dygn.

Barn och vätskeersättning

Till barn ska du välja apotekens färdigblandade vätskeersättning och undvika att ge hemgjord vätskeersättning. Om blandningen inte blir exakt korrekt finns det risk för att salthalten kan bli för hög.
Det viktigaste är att barnet får i sig vätska. Om det absolut inte går att få i barnet vätskeersättning kan du prova att med tesked ge saft eller annan dryck som barnet tycker om.
När det gäller barn kan det ibland vara svårt att få i dem vätska över huvudtaget så försök med det som fungerar. Håll barnet under uppsikt och håll koll på barnets allmäntillstånd.

Källa: Vårdguiden SLL

Smittskyddsinstitutet för statistik här.

-

1 kommentar:

Christopher Anderton-Blomqvist sa...

Lite komiskt att det bara är i Sverige man hetsar upp sig som attan över calicivirus. Det är nästan så att man kan tro att det bara finns i Sverige :)

Vätskeersättning i all ära, men den informationen som saknas är vad folk skall få i sig för näring när dom är drabbade. Nu är allmänheten utlämnade till Sjukvårdsupplysningen som verkar veta lika mycket om sådant som en skock pärlhönor. Eller forum där folk kan ge en del rent utsagt kontraproduktiva kostråd. Har mejlat till Vårdguiden och påpekat detta, så vi får väl se om det sker något.

Men om jag minns rätt hos gastrologen så skulle man starta försiktigt med t.ex. morotsoppa eller puré (barnmat helt enkelt), kokt fisk och ris. Undvik råa grönsaker och frukter. Börja ät normalt så snabbt som du bara känner för det. Äta långsamt och med en sked i taget. Vit bröd eller skorpor är bra. Fullkornsbröd skall undvikas helt. Blåbärssoppa gör i princip varken från eller till, förutom att du spyr blåa spyor. Avslagen Coca-cola är inte bra, även om till och med en del läkare tror det. Det är en myt att det skulle finnas Kol i Coca-Cola, i övrigt känner sig folk oftast lite pigga tack vare koffeinet, vilket gjort att myten om hur bra det är lever kvar. Annars finns det inga ingredienser som är bra för magen alls (detta enligt gastrologen).