måndag 14 februari 2011

Läge för helt vegetariskt i skolan? Det offentliga köttet - nej tack.

Antibiotikaresistenta grisar och salmonellasmittat fläsk på bl.a skolor när våra kommuner inte har råd att köpa svenskt? Något spårar ur just nu i kött-Sverige.
Foodmonitor rapporterar om den svenska grisen som blir mer och mer sällsynt då grisbönderna lägger i allt snabbare takt. Tre grisfarmare om dagen väljer att göra något annat.

7 kommentarer:

Jonatan Bäckelie sa...

Jag tror vi är ute och cyklar om vi tänker oss att svenskt kött är det enda som går att äta "av hälsoskäl". Resten av världen borde ha dött för länge sedan...

Livsaptit sa...

Det är tragiskt att skolor och äldreomsorg för att efterfölja EU:s regler tvingas köpa kött från andra länder istället för från grisbonden några kilometer eller mil bort. Oavsett om köttet från andra länder skulle vara lika bra som svensk kött anser åtminstone jag att vi borde bli bättre på att ta hand om det vi har nära, istället för att bara låta ekonomin styra. Hur billigt blir det för övrigt i längden för vår miljö att transportera kött kors och tvärs över Europa och världen?

Momaskitchen sa...

Jag trodde Stockholms Läns skolor hade en policy om att minst 30 (?) procent av det som köps in till skolköken ska vara ekologiskt/krav... jag undrar vad som hände med det och vem som ser till att det efterlevs.
Köttet i skolorna är oftast en katastrof, om man ser till kvalité, det mesta är hackat och malet, så väl färs som grytbitar, samt väldigt fett, spillkött med andra ord. Riktigt trist faktiskt.

Det där med att man inte har råd, eller tid, ibland är det bra att vända på det argumentet och fråga sig om man har råd att inte köpa kvalité eller lägga ner tid på mat.

/Moma

Alma Mater sa...

Ja, visst är det tragiskt med skolmaten!
http://almamater.bloggplatsen.se/2011/02/16/4623535-vad-far-skolbarnen-pa-tallriken/
Vad ska man göra?

@Spisat sa...

Mer skolmat: Fettskräck eller vad är det? Är det fult att äta vanligt och naturligt eller handlar precis allt om pengar? Lättmjölk är billigare är tjock dito. http://www.foodmonitor.se/index.php/kroenikor/5-kroenikor-/388-ny-kroenika-i-foodmonitor-barn-blir-inte-feta-av-mjoelk

Daniel Brahneborg sa...

Fast mätt per energienhet så borde ju fullfet mjölk vara billigare.

@Spisat sa...

Sant.