lördag 5 februari 2011

Läsvärt idag, #Bloggkärlek + ABSOLUT Invite 2011 - Norra Europas bästa bartender koras! #Absolutinvite

Här kommer lite läsvärt:

  • Mårre har läst Björn Ferrys bok - Ferry Food LCHF
  • Minna bloggar mat & fotograferar på ett trivsamt sätt - Minnas Mat
  • Alma Mater - en daglig dos vardag och käk, personligt och så rätt!
  • Lotta Brinck lagar babygröt - varför köpa halvfabrikat alls?
  • Mer Lotta Brinck - det här visste du inte om ris.. (ris som inte ens är gott)
  • En splitter ny matblogg - Tresolvat - proffs om korv hemma. Korv är hett nu.
  • Text 100 Stockholm om SEO - inte bara för proffs att tänka på. Läsvärt!
  • Katja, ni vet tjejen med kaffekokaren, katterna & ballongerna, - ta en titt på vad hon gjorde på Åretskock!
  • Sugen på en gratis kladdkaka? 1000 testpiloter sökes av Smartson.se
  • Vännerna på Ninasmat bygger vidare på sin butik med små vassa grejer som en keramisk mandolin. Vill-ha-faktor = hög.


Själv laddar jag för ABSOLUT Invite 2011 där norra Europas bästa bartender ska koras idag. Bilder & mer kommer under eftermiddagen och kvällen.

Foto: Pernod Ricard Sweden

Delmomenten i tävlingen

Sensorik: I detta moment kommer deltagarnas lukt- och smaksinnen att testas. Detta för att se hur de arbetar med smakkombinationer och konsten att balansera olika ingredienser i sina drinkar.

Kunskap: I kunskapsmomentet kommer deltagarnas få svara på frågor om klassiska drinkrecept, sprithistoria och annan drinkkunskap som ger en bättre förståelse och bas för att kunna vara kreativ i sitt yrke.

Kreativ mixning: Här kommer mixandet av klassiska drinkar att testas men även nya drinkar skapas med olika förutsättningar - förhoppningsvis framtidens klassiker!

En internationellt namnkunnig och erkänd jury med bred kompetens.

Tony Conigliaro – Är en engelsk bartender och en pionjär inom molekyllära och mixning av cocktails. Han har arbetat på Isola, Lonsdale och prisbelönta Roka i London, och har nu öppnat eget, där han har ett labb på övervåningen och bar på nedervåningen. Han kallas även ”Bradsells skyddsling” och är ett affischnamn inom bartenderyrket och har fått en mängd prestigefulla priser.

Niklas Ekstedt - Började sin resa i den gastronomiska världen på Åre Restaurangskola. Har arbetat på legendariska restauranger som Charlie Trotter i Chicago och Ducasse i Monaco. Tillbaka i Sverige öppnade han restaurangen NIKLAS i Helsingborg för att senare slå upp portarna till restaurang 1900 i Stockholm. Niklas är även känd från SVT:s Niklas mat.
 
Andreas Näslund – Har arbetat både på Riche och nattklubben Heaven. Tillsammans med en partner skapade han 2001 vad som skulle komma att bli en mycket inflytelserik bar i Stockholm, Brasserie Godot. Därefter blev han headhuntad till restaurang Kungsholmen där han fördjupat sina kunskaper och även vid sidan av startat konsultföretaget Purfict.

Michel Jamais – Är utbildad kock och har arbetat som kökschef, restaurangchef och sommelier medan han tillgodogjort sig kunskaper om både mat, dryck, gästrelationer, kvalitetsgranskning och restaurangkultur. Michel är medlem i Svenska Sommelierföreningen och en välrenommerad konsult, utbildare och skribent med många tunga uppdragsgivare inom dryckes- och restaurangbranscherna i Sverige såväl som utomlands. Michel Jamais har även belönats med Sune Carlquists Stipendium för sina betydande insatser att sprida kunskap och inspiration inom den svenska restaurangnäringen. Han har även fått Vinakademiens Stipendium för sina insatser inom den svenska vinkulturen.