tisdag 22 mars 2011

Boeuf Bourguignon - vilket vin ska man välja?

Hej alla!

Tänkte inviga vår Crock-Pot med att laga Boeuf Bourguignon och frågan är vilket rödvin som är mest lämpad? Anders Öhman skriver här att ett fylligt ungt rödvin är att rekomendera. 

Recept finns det gott om på nätet och ett enkelt recept finns i kokboken som följer med låghastighetskokaren. Men det var det där med vinet..

Förslag:

Ett förslag jag fick är tranbärsdricka, det låter både intressant och skall provas. Tack Hanna D för tipset! 
KockPernilla tipsar om pinot noir från Bourgogne. Låter mycket bra!
Marly tipsar om ett kraftigt Bordeauxvin, tex en St Emilion. 
Anders Öhman säger: Det klassiska är givetvis en röd bourgogne. Alternativt en pinot noir från Nya Zealand. Det viktigaste är dock att inte ha ett för kraftigt och dominerande vin. 
Anne - Annesfood: Jag gjorde precis med en Cotes-du-Rhone på box, och det blev alldeles utmärkt bra.
Mikael Nilsson: Chateauneuf-du-Pape - eller om man vill komma undan billigare, annat från södra Rhônedalen, Gigondas eller Vayqueras t.ex. 

Fler tips mottages, både vin och alternativ till vin.

 

Tack på förhand och fortsättning följer på en blogg nära dig!

16 kommentarer:

Marly_it sa...

Jag skulle satsa på ett kraftigt Bordeauxvin, tex en St Emilion.

@Spisat sa...

Tack!

Anders Öhman sa...

Det klassiska är givetvis en röd bourgogne. Alternativt en pinot noir från Nya Zealand.
Det viktigaste är dock att inte ha ett för kraftigt och dominerande vin.

@Spisat sa...

Tack Anders!

Annesfood sa...

Jag gjorde precis med en Cotes-du-Rhone på box, och det blev alldeles utmärkt bra. Supernyfiken på att höra vad du gillar crock-poten, jag vill extremt gärna ha en :)

@Spisat sa...

Tack för tips! Crock-Pot rapport kommer :)

Anders Öhman sa...

Menar du vilket rödvin att ha i maten? Jag uppfattade som du ville ha tips att dricka till.
Ett enkelt rött vin duger bra. Slösa inte bra vin i maten. Min erfarenhet säger att i långkok som det här känner du ingen större skillnad. Bättre att lägga en extra slant på det du ska dricka till.

@Spisat sa...

[Boeuf Bourguignon + vinfrågan] Vin att ha i maten primärt. Resten till kocken :D

Momaskitchen sa...

Åh, har ni gott och köpt en Crock-Pot? Vad var det som gjorde att ni köpte den?

Alma Mater sa...

Jag frågade Anders Öhman en gång och då sa han "Ett fruktigt chilenskt rödvin. Brukar alltid funka." Han sa dock aldrig exakt vilken sort och det fanns ju en uppsjö.

Alma Mater sa...

Lisa sa en gång (Stjärnkockarna) att det i maten gärna ska vara ett vin med mer en en sorts druva i. Smaken blir mer komplex då.
Det enda jag med säkerhet vet (har hört) är att det ska vara oekat.

@Spisat sa...

Alla tips är goda, tack! Roligt att se så många som engagerar sig vinfrågan och att det inte finns ett givet svar. Smaken är som [valfritt ord] :)

@Spisat sa...

Fått låna en enhet för långtest i barnfamilj. Nästan alla har så förskräckligt bråttom med maten och det är få som inser att det är det långsamma många gånger som spar tid åt en.
Kan tänka mig att det karibiska köket som du har kolla på aldrig stressar öht?

Momaskitchen sa...

Hahaha, något sent svar, men jorå, det stressat friskt där med och det finns väl ingen karibisk ö som inte har nåtts av Kentucky Fried Chicken, det äts en hel del skräpmat faktiskt. Det kanske är dags för ett inlägg om den karibiska maten som jag inte uppskattar:-)

@Spisat sa...

Det tycker jag skulle vara intressant, alltså skräpmaten. KFC & Donken finns väl snart överallt?

Alexandra Strand sa...

Hej! Jag undrar om det hade funkat att använda Bourgogne Grand Ordinarie till Boeuf Bourguignon?
Snälla, är det någon som vet...
Mvh Alexandra