söndag 20 mars 2011

Enkelt frukostbröd på G - triss i bilder och recept.

Att baka sitt eget bröd är bra avkoppling som fler skulle prova på. Gott, billigt och inte alls svårt om man håller sig till vanligt jästbröd.
Här kommer min fototriss på temat som är på G.

Frukostfrallor på G. Överexponerat och suddigt. Nåja.

Nästan lite spännande att se när bröden är på G. Åtta minuter är allt som behövs. Underexponerat och suddigt. Nåja.

Nu är det frukost på G. Smaklig måltid!

Recept som ger ca 16 st småfrallor eller 8 st vanliga.

250 g vatten
10 g jäst
50 g rågflingor
450 g vetemjöl standard
2 msk olja
1 msk ljus sirap
12 g salt
Lite fågelfrö som topping

Gör så här:

Smula jästen i vattnet. Ljummet vatten om du har brådis, annars tar du kallt. Rör om till jästen löst sig och rör i olja och sirap. Tillsätt rågflingor och vetemjöl och knåda tills det känns bra. Peta i saltet. Sen knådar du lika mycket till. Det är nu då ångrar att du ändå inte tog fram din hushållsassistent. Sätt på ugnen (om du tog ljummet vatten) på 225° C som om det inte vore tillräckligt varmt vid det här laget. Dela degen i lika stora delar. Hugg upp 16 bitar och forma dem till en storlek av golfbollar. Pingis är också okej. Eller bandybollar men då blir det bara 8 st.

Kallt vatten ger längre jästid och godare bröd. Jäs över natten i kylskåpet under plast och ställ fram plåten en timme drygt innan du sätter på ugnen.

Stänk nu med lite vatten, mata bröden med lite mjöl och fågelfrö. Grädda bröden i 8-10 minuter för små, 14-16 minuter för stora i mitten av ugnen. För vanlig ugn gäller 225° C.

Nu är du mjölig om händer och kläder, ta en fralla och njut!

 

47 kommentarer:

Ax sa...

Ser gott ut! kan nästan känna doften.

Ha en bra natt.

AX

http://fotochip.blogspot.com/ sa...

Mums - ser härliga ut :)

Per-Anders sa...

Gosse, vad mumsigt! Måste prova.

Jeanette Sjostrand sa...

Mmm, så läckert. Skulle man kanske kunna göra till frukost om man inte var så himla morgontrött ;-) / Nettan

jacglenphoto sa...

Kanon - ska ge detta recept till frugan så blir hon nog glad ... nää jag bakar inte ... tycker det är ...kladdigt kan vi säga ... har tyvärr ingen känsla för att baka , tror jag hellre lagar mat då ..
Ha en underbar vecka.

Madde sa...

Åh hade gärna ätit de till frukost :-)

Mikael Göransson sa...

Kanontriss!!! Go K!

Jan Helleberg sa...

Bra trisstips, ser väldigt gott ut. :)

Nett sa...

Mumsigt gott.. tar en frukost-fralla till kaffet ;)

Fotobloggan sa...

Snyygt! Blev plötsligt sugen på att baka. Kanske ska prova receptet!

Jahhollis sa...

Varma bröd till frukosten är en höjdare. Läcker triss (trots oskärpan). :-)

cat sa...

Vilken härlig triss :) Bild nr 2 blir min favorit.

Anette74 sa...

Åh, dette så jo bare helt nydelig ut :)

ljungwall sa...

Mums! :D

ljungwall sa...

Mums! :D

Your Namemiss_cat sa...

Åh, hade inte varit helt fel med ett fat nybakade till frukost...

@Spisat sa...

Tack :D

@Spisat sa...

Du skulle bara veta ;)

@Spisat sa...

Ja, gott var det :)

greenapplesphotos sa...

vilken rolig triss, jag funderade på samma tolkning själv, men det blev inge bak idag! snygga foton som gör en sugen på att baka och äta mumsiga frallor!

Mia sa...

Mmmmmm...Så gott!

@Spisat sa...

Haha, tack! Den smutsiga ugnen.. :))

@Spisat sa...

Tack! Ja, ingen bild är helt perfa - skyller på mjöliga händer & lins ;)

Bibbi sa...

En mycket smakfull triss. :)
/Bibbi

@Spisat sa...

Tack & varsågod! Ska försöka klura ut vilken blogg som är din på Fototriss-sidan nu.. Ledtråd mottages gärna :)

@Spisat sa...

Tack tack!

@Spisat sa...

Tackar :))

Mias_sida sa...

Läcker triss!!

Anni sa...

Här blev det scones, kanelbullar och ciabatta bakat idag - trots det vackra vädret! men det går utmärkt att sitta i solen under jäsningen - dubbel jäsning så att säga...

Aptitretande triss!

@Spisat sa...

*Ler* Tack!

@Spisat sa...

Låter som en effektiv dag :) Tack!

Charlotta sa...

Vilka fina bröd! Så bra skulle det aldrig gå hos mig. Håller mig till söta och kladdiga kakor om jag ska baka. ;)

Eva sa...

Det ser jättegott ut!

skogstrollet sa...

Ser jätte gott ut, ska kanske prova!

banglacissi sa...

Mums, såan ska jag baka när jag kommer hem till Sverige igen! :)

Pierre Pocs sa...

Härlig triss och riktigt inspirerande. Över under eller mittemellan exponerat, alla fyller sitt syfte att fresta till frukost :)

Monica o Jacob sa...

Läckert, snålvattnet rinner;-)

Lisa Bergendahl sa...

De såg smarriga ut!!!!

Ingegerd/SIMPAK sa...

Fin triss, kanske ska ta och prova receptet. Annars bakar jag bröd nästan varje helg och använder recept från boken "Enklare bröd" hur lätt och gott som helst.
http://ingegerdochstefan.wordpress.com/

Christer sa...

Wow! Det ser ju jättegott ut, nu är jag på G ut till köket! :-)

Erik "Semlan" sa...

Tack för kommentaren, du har rätt det är horn på G, hi hi.
Ditt recept på frallor ska jag testa till helgen. Själv har jag en till "på G", så det kan bli. ;-)

Micael Carlsson sa...

Fina bilder, nu blev jag ännu hungrigare, tappade nyss mackan på golvet. Naturligtvis med pålägget åt "fel" håll :) messmör på golvet blir riktigt kletigt.

liw sa...

Fin tolkning!

hmm är du duktig på surdeg? Letar en lättunderhållen grund...

Liw http://www.liwetochvardagen.se

Tinefis sa...

Kul triss och fina bilder!
Och så fann jag ju till din blogg oxå. Ska surfa runt lite härinne nu tänkte jag.
=o)

http://tinefiskrivnaord.wordpress.com

@Spisat sa...

Tack & välkommen!

@Spisat sa...

Tack! Surdeg? Jovars.. Vad vill du veta? :)

@Spisat sa...

En smörgås med messmör landar alltid.... :))