Karelsk stek eller Karjalan paisti som det heter på finska är lika enkelt som gott. En Karelsk stek går inte att misslyckas med då den sköter sig själv i ugnen. Eller nja, släng ett öga på den varje trekvart eller så och fyll på lite vatten om det behövs.
En Karelsk stek kan se ut på många olika sätt, det här är ett:
Recept för ca 10 portioner, dvs 5-6 personer.
Det går åt :)
1 kg högrev eller fransyska
1 kg skinkstek eller bog
2-3 st lökar, gärna riktigt schysta
2 st morötter
3 st lagerblad
20 st kryddpepparkorn
1-2 tsk salt
Vatten
Gör så här:
Starta ugnen och värm till 200° C.
Putsa köttet från hinnor men låt fettet sitta kvar. Dela köttet i kuber, 2-3 cm stora eller större. Lägg köttet i en rostfri skål eller gryta och strö på salt. Gnussa runt saltet ordentligt.
Skala och dela lök och morot grovt, lägg det på köttet. Toppa med lagerblad, kryddpeppar och vatten så det täcker.
Och nu in i ugnen. Sänt tempen till 150° C - 175° C när du ser att kokar. Det var det hela. Titta till då och då, fyll på med kokande vatten om det behövs.
Vanliga frågor:
Hur länge? Tills det är klart.
När är det klart? När köttet faller samman under en gaffel.
Varför har du krusig persilja på bilden? För att det är gott.
Kan jag använda annat kött? Absolut. Tanken är dock att detta skall vara en billig maträtt. Det var ont om känguru och kamel i Finland för i tiden.
Är du född i Karelen? Nej.
Kryddpeppar är äckligt! Nej, inte alls, ge 17 i att tugga på eländet bara.
Vad äter man till? Kokt potatis som delas och mosas på tallriken så den goda buljongen kommer till nytta.
Vad serverar man till utöver pären? Öl till vuxna. Gurkvatten till barnen.
Får man efterrätt? Nope, du kommer inte orka någon.
Matlåda till jobbet? Ja, om du har tur.
Är det godare dag två? Japp, precis som med nästan all annan ugnsmat.
Är du född i Finland? Nej, inte det heller.
Ska jag använda ett lock? Det kan du göra om du har röntgensyn.
Lovar du att detta är gott? Svar ja.
Kan man skynda på tillagningen? Kanske något men låt det ta den tiden som behövs och öppna inte ugnsluckan mer än när du behöver fylla på vatten.
Ska jag bryna köttet innan? Nope, helt onödigt.
Men tiden då? Minst tre timmar, känn på köttet och låt gå till det riktigt mjukt, barn och pensionärer ska inte behöva klaga, då är det klart.
-
6 kommentarer:
Haha! Underbart (är gott)! Tummen upp för receptet och svaren på frågorna :)
Men: schyssta lökar är svårt att hitta nu för tiden! ;)
Godare mat får man leta efter.
Så sant :)
Schyssta lökar är A & O, däringa små pingisbollarna som kommer i 5-kilos för 39 spänn är ju bara dynga jobbmässigt. Som om köttbullarna vore i storlek med ärtor. Blörk.
De där 5-kilos innehåller ofta lökar som knappt går att skala för de glider ur tumgreppet! Billigt men arbetsskadeframkallande ;)
Precis så. Kvävningsrisk för människor och dammsugare..
Skicka en kommentar