64-graders ägg. 66-graders ägg. 68-graders ägg och 70-graders ägg. Här kommer resultatet av ett experiment!
64° C är en magisk temperatur för ägg om man är matnörd och jag är förmodligen sist ut att prova detta mytomspunna kokeri.
Hur som helst var det intressant, gott och lärorikt.
Utrustningen: 1 st slökokare, dvs en Crock-Pot. 1 st Almagaller för att hålla kvar äggen i mitten av kokaren. 1 st termometer. Ägg av hög kvalitet och kallt vatten. 3 st timmar tid.
När vattnet kommit upp i 64° C ställer jag långsamkokarens timer på 60 minuter.
Den lilla glipan mellan locket och stengodset visar sig vara precis lagom så det inte blir för varmt i vattnet.
Efter en timme är det dags för första ägget som varsamt fiskas ut. Ägget får svalna i iskall vatten under ca en minut.
Så här ser ett 64 graders ägg ut. Gulan håller ihop och vitan ser mer ut som snor.
Ägget delat och nästan så gula rinner iväg.
Nästa äggpar tas ut vid 66° C, runt 20 minuter senare. Ingen märkbar skillnad mot 64:an.
Ytterligare ca 20 minuter senare är det 68 gradersäggens tur, nu har vitan börja skärpa sig.
Nu stannar äggulan fint kvar. 68 gradersäggen smakar helt klart bäst.
Experimentlustan fortsätter till 70 grader. Nu är äggulan delbar med kniv.
Någonstans har jag läst att ett 6x graders ägg på restaurang kostar 130 SEK, jag avslutar experimentet med mätt mage och ett belåtet flin över att jag ätit upp en förmögenhet :)
-
I taggen Crock-Pot hittar du mina andra experiment och pott-lagade rätter.
-
8 kommentarer:
Ja, tänk vad mycket man kan göra med sin tid! Jag vart i alla fall grymt sugen på ägg, fast det får bli simpla kastrullkokta ägg :-)
Lööv
haha detta gillade jag !! :D
Alltså jag har mycket svårt för såna där rinniga vitor ? Gulorna funkar rinniga men vitan är bara slemmig - jag tror jag håller mig till 68 grader jag - om nån skulle få för sig att bjuda på såna ägg.
Tänk att man kan sitta så klistrad vid ett inlägg som handlar om kokning av ärr och olika temperaturer... hur matgalen får man vara egentligen? Vi läste med spänning i alla fall och kan konstatera att för vår del så hade ett ägg med 64 graders gula och 68 graders vita passat oss utmärkt:)
Kastrullen rockar! Keep it cooking :)
Lööv!
Ja, det skulle vara du som säger det :D
68 grader, noterat :D
Tack, kul att höra! Jag är själv lite förvånad att ägg som är så basic ändå kan roa så pass.. Men lite matgalen är man nog :D
Skicka en kommentar