måndag 25 april 2011

Gästbloggat: Pasha - rysk dessert med rötterna i påsken

Recept: Pasha (ändrat från “pascha”)
Av: Heidi Backman i Finland

Pasha är en rysk påskdessert som vi rätt allmänt äter på påsken i Finland. Pasha är ju det latinska ordet för påsk och betyder gå förbi, dvs. passera.
Pashan kan ätas som sådan eller serveras till koulitsch, som är ett sött vetebröd. Jag äter den ibland på Digestivekex.
I traditionella ryska pasharecept används smetana (syrad grädde). Här min variant med grädde:

Pasha Du behöver:

2 dl smält smör
2 dl socker
2 burkar Valio kvarg (Arla Kesella)
1 äggula
1 ½  dl grädde
vaniljsocker
saften av en halv citron
¼ dl hackad syltad suckat
¼ dl hackade syltade apelsinskal (jag fiskar upp skalen från min hemgjorda apelsinmarmelad)
½ dl flagad mandel
½ dl klippta russin

Gör så här:

Vispa samman socker och smör. Blanda kvargen och socker-smörblandningen, smaksätt med citronsaft, vaniljsocker, den syltade frukten, mandeln och till sist äggulan. Rör om väl. Vispa grädden till skum och blanda till sist in den i smeten.

PashaHäll smeten i en pashaform eller en ren lerkruka klädd med ett tunt tyg. Låt pashan stå och rinna av sig under natten och stjälp upp den följande dag på ett vackert fat. Ofta serveras den med vacker frukt som dekoration. I en av mina goda vänners familj serveras den alltid med en röd ros på toppen. En ihop knycklad röd servett kan också gå an. Det röda symboliserar ju kärleken och glädjen!

Pasha

Jag gillar inte suckat och använde i år citronskal istället. Ibland har jag använt lite ananas. Det ger en fräsch smak, som inte alls är renlärig, men som en ovan pashaätare kanske kan uppskatta.

Pasha

En pashaform är gjord i trä och ger pashan vackra grekisk-ortodoxa mönster. Min egen form är inhandlad på Stockmann i Helsingfors. Jag och min man gifte oss för tio är sedan och serverade lite oortodoxt pasha som bröllopstårta. Vi dekorerade dem den gången med marsipankaniner.

Lycka till och hopps det smakar!

/Heidi

4 kommentarer:

Sussiel sa...

Hej Heidi. Min mormor lagade pascha på 70 80talet. Ett gott minne du skrivit.

@Spisat sa...

@HeidiBackman - mess till dig!

Tina sa...

Kul läsning! Pascha var (alldeles för?) länge sedan. Tror bestämt inte att jag ätit det sen jag var barn.

@Spisat sa...

Då är det dax att Pascha ;) (@HeidiBackman - mess till dig!)