tisdag 19 april 2011

Helsmidd kockkniv Robert Welch Signature 16 cm - en bra kniv om ni frågar mig!

Att välja kockkniv är inte enkelt, man läser knivtest efter knivtest och blir bara mer förvirrad. Knivtester i all ära men en kockkniv måste man få hålla i och känna på och gärna under en längre tid. I vardagen och i sitt eget kök.

Robert Welch Signature Robert Welch Signature är ett relativt nytt knivmärke i Sverige, dessutom med en prisbild som ligger en bit under Global och andra kända märken.
Knivar från Robert Welch finns bl.a. på NK i Stockholm för den nyfikne.

Detta är, hör och häpna, mig första riktiga kockkniv, det finns gott om knivar i köket men alla är loppisfynd för under 50-lappen.
Nu har jag haft min Robert Welch i tre månader och är mycket nöjd. Skulle jag välja kniv idag vore valet enkelt, en till likadan fast något längre, kanske 18-19 cm istället för denna som är 16 cm i bladlängd som ibland känns något kort.

Kniven är helsmidd och har en 15 graders slipvinkel, en sk. japansk kockknivsvinkel vilket ger en fantastisk skärpa i längden. Slipa ska man gör med en lite speciell anordning - men det återkommer vi till senare!

-

6 kommentarer:

@Spisat sa...

Kniven i ett sammanhang: http://www.spisat.se/2011/02/stopp-nu-ar-det-fototriss-med-just-det.html
_
Kniven i tre delar:
http://www.spisat.se/2011/01/fototriss-och-temat-ar-drom.html

Sussiel sa...

Hur dyr? Jag behöver en kökskniv då jag bara har ärvda från 60 70talet. Du tipsar alltid så bra. Trevlig påskhelg!

@Spisat sa...

Kockkniven med 20 cm blad ligger på 7-800 SEK, sen skiljer inte priset med mer än några tior mellan 14-16-18-20 cm på denna modell.

Info sa...

Professionella kockar har varit med när Robert Welch har utveckat denna serie kniar, Robert Welch Signature. Knivarna ligger mycket bra i handen och har en fantastiskt bra skärpa.

Varje kniv är konstruerad för sin speciella uppgift i köket. Stålet från kniven går hela vägen in i handtaget för att ge kniven styrka, hållbarhet och balans. Handtaget är tillverkat i Dupont (TM) material. Knivarna är smidda i tyskt DIN 1.4116 rostfritt stål och härdat till Rockwell 55-56 som är en av den vanligaste metoden för att mäta hårdhet på bl.a. stål.
Knivarna är ett resultat av europeiskt och asiatiskt samarbete för att ge ett precisionsblad för att hacka, skiva och stycka.

Varje blad lasertestas för att säkerställa dess skärpa. Knivarnas skärpa och hållbarhet har testats med ISO 8442.5 med en CATRA som med automatik testar skärpan. Resultatet visade att Robert Welch Signature var 16% vassare på det första skäret än de andra knivarna som testades och 31% vassare på ICP testet (Initiala skäregenskaper på de första 3 skären) och hade 79% längre hållbarhet under arbete.

Knivarna fick betyget ”UTMÄRKT”

Serien Robert Welch Signature har utmärkts med Reddot design award 2009.

Info sa...

Sussiel här kan du köpa kniven billigast: http://www.hemmakocken.nu/?ref=prisjakt&artnr=13981

Anonym sa...

Hej

Just köpt några Signature-knivar. Kan dock jämföra med Global och de är inte riktigt i samma klass. Man märker tydligt skillnaderna i profil. Global-bladets bredd är betydligt tunnare vilket (tror jag) bidrar till ett distinktare och snabbare skär. Sedan skiljer sig matarialet åt. Globals är slitstarkare men svårare att slipa.

Mikael